Vorig jaar zomer startte de KNSB samen met de KPN en Coolrec een initiatief om oude mobieltjes in te zamelen in KPN-winkels en bij schaatsevenementen in Thialf. De ingezamelde mobieltjes hebben van elektronica-recycler Coolrec een nieuw leven gekregen als gouden, zilveren of bronzen schaatsmedaille. Komend weekend worden ze uitgereikt aan de schaatskampioenen van het KPN NK Allround & Sprint in Thialf Heerenveen.

"Onze schaatsfans kunnen straks zeggen dat de Nederlands kampioen een gouden medaille krijgt omgehangen, die is gemaakt van hun oude mobieltjes", zegt Jeroen Kraaij, manager commerciële zaken van de KNSB. "Hoe mooi is dat? We dragen zo ook nog een steentje bij aan een beter milieu."

Rood-wit-blauwe lint van oude vlaggen
De edelmetalen uit de oude mobieltjes zijn via innovatieve technieken en smeltprocessen verwerkt tot circulaire medailles. Zo zijn de gouden medailles gemaakt van een basis van koper en zink, verguld met goud. Bij de productie van de circulaire medailles zijn geen nieuwe materialen gebruikt. Zelfs het medaillelint is van gerecyclede rood-wit-blauwe vlaggen. De schaatssport is de eerste die deze bijzondere medailles uitreikt. Op de medailles is naast het KNSB-logo ook een recyclinglogo ingeperst om de circulariteit te benadrukken.

Innovatieve technieken
Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Coolrec, onderdeel van waste-to-product bedrijf Renewi, gebruikt innovatieve technieken om specifieke materialen terug te winnen. Deze materialen kunnen vervolgens als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten, zoals deze schaatsmedailles voor de KNSB.

Duurzaam KPN
KPN is sinds 2015 klimaatneutraal voor de eigen operatie en heeft de ambitie om in 2025 nagenoeg 100% circulair te zijn voor nieuwe netwerkapparatuur en klantapparatuur voor vaste diensten. Met dit initiatief kunnen we ook consumenten op een makkelijke manier betrekken bij het ontwikkelen van een circulaire wereld.

De inzamelactie van oude mobieltjes loopt door in de KPN Winkels. En ook tijdens het KPN NK Allround & Sprint kunnen bezoekers hun oude telefoon inleveren.

Voor meer informatie over duurzaamheid bij KPN: overons.kpn/nl/kpn-voor-nederland 

 

Q&A

Q: Waarom doen KPN, de KNSB en Coolrec dit?
A: De toekomst van de wereld hangt samen met de circulaire economie en de invulling in de praktijk die bedrijven en personen hieraan geven. KPN, KNSB en Coolrec hebben hun specifieke ideeën hierover samengepakt in één project met de focus op prestatie en terugwinning van hoogwaardige grondstoffen uit mobiele telefoons. Uit de teruggewonnen hoogwaardige grondstoffen als goud en zilver, worden de nieuwe medailles gemaakt, voor belangrijke schaatsevenementen. Dankzij deze vorm van 'Urban Mining' (terugwinning van hoogwaardige grondstoffen uit bijvoorbeeld mobiele telefoons) is het opnieuw delven van deze grondstoffen, niet meer nodig. Dit draagt direct bij aan een duurzame samenleving. 

Q: Waar worden de telefoons ingezameld, hoe kunnen mensen meedoen?
A: De telefoons worden ingezameld op de schaatsevenementen in Thialf en in alle KPN winkels. Meedoen is eenvoudig: lever je oude mobieltje in bij een KPN winkel of neem hem mee naar Thialf.  In Thialf kun je je oude telefoon achterlaten in de E-waste Arcade, een speciale box, waardoor je daarna een game kunt spelen. Je kunt je oude mobieltje ook kwijt in de daarvoor bestemde verzamelbakken. 

Q: Kunnen consumenten ook oude mobiele telefoons inleveren in alle KPN Winkels?
A: Ja, consumenten kunnen hun oude mobiele telefoons ook inleveren in KPN Winkels. 

Q: Wat is de E-waste Arcade?
A
: De E-waste Arcade is een speciale box waar mensen hun oude mobiel in kunnen stoppen en als beloning een game kunnen spelen.


Q: Wat voor game kunnen mensen dan spelen?
A: Verschillende videospellen.

Q: Om wat voor telefoons gaat het?
A: Alle types mobiele telefoons zijn geschikt om grondstoffen uit te halen en te gebruiken voor het maken van medailles.

Q: Hoe zit het met alle gegevens en foto’s die vaak nog op oude mobiele telefoons staan?
A: Alle data op de mobiele telefoons, zoals telefoonnummers, foto's enz. worden definitief en volledig vernietigd door het smelt proces.

Q: Welke materialen worden gebruikt uit de mobiele telefoons voor het maken van de medailles?
A: De belangrijkste grondstoffen in mobiele telefoons zijn voornamelijk goud, zilver en koper.

Q: Hoe werkt het precies?
A: De edelmetalen in de mobiele telefoons worden via een smeltproces teruggewonnen. Dat levert, afhankelijk van de ingezette hoeveelheid en type mobiele telefoons een gewicht aan goud, zilver en koper. Daarnaast worden o.a. ook andere metalen zoals palladium en nikkel teruggewonnen. Er worden vervolgens legeringen en producten van gemaakt. Zo wordt van het koper een legering van koper en zink gemaakt voor de bronzen medaille en voor de gouden en zilveren medailles worden speciale goud en zilver-baden gemaakt voor het vergulden of verzilveren.

Q: Wat gebeurt er met de overige materialen? Wordt er nog iets gedaan met de rest van de grondstoffen?
A: Niet alle onderdelen van een mobiele telefoon zijn waardevol. Zo moeten de batterijen op een verantwoorde manier worden verwijderd en verwerkt, maar ook de schermpjes bijvoorbeeld moeten verantwoord worden gerecycled. Het kunststof verbrandt mee in de oven en is enerzijds nodig als brandstof; anderzijds wordt de vrijgekomen warmte bij deze verwerker gebruikt om de kantoren en gebouwen te verwarmen.

Q: Waar wordt het lint van gemaakt?
A: Het lint is gemaakt van oude vlaggen die uitstekend geschikt zijn om te verwerken en hierdoor een tweede leven krijgen. 

Q: Voor welke schaatswedstrijden worden de medailles gebruikt? Ook shorttrack, schaatsen op natuurijs?
A: In seizoen 2017-2018 worden de medailles alleen op de KPN NK Allround & Sprint uitgereikt op 27 en 28 januari 2018. Als er voldoende mobieltjes worden verzameld kunnen we in een volgend seizoen wellicht bij meer evenementen gerecyclede medailles uitreiken!

Q: Worden de medailles ook gebruikt voor andere sportevenementen dan schaatsen?
A: Op dit moment worden er nog geen medailles gemaakt voor andere sportevenementen, dit is wel een mooie toekomstdroom!

Q: Hoe lang willen jullie dit gaan doen? Aan welke termijn denken jullie?
A: Alle partijen streven naar een langdurige samenwerking, om zo wederzijdse kennis en ervaring te blijven koppelen. Dankzij dit partnership van de betrokken partijen kunnen ook concrete stappen worden gezet naar een duurzame samenleving waarin circulaire economie een centrale plek inneemt.