Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek organiseren op zaterdag 27 juni de Omloop van de Engewormer. Met de unieke combinatie van wedstrijd en toertocht in een landelijk decor is 'de Omloop' misschien wel Hollands mooiste skeelerevenement.

De Omloop van de Engewormer is een inlineskatetocht voor jong en oud, toer- en wedstrijdrijder. Het parcours wordt gevormd door een rondje van 5,5 kilometer over het asfalt van de Ringdijk rond polder de Engewormer. Deze kleine veenpolder (in 1638 drooggelegd onder leiding van ir. Leeghwater) is uniek in zijn soort omdat het zijn oorspronkelijke verkaveling heeft behouden. Velen kennen de Engewormer als hardlooprondje, als Zaanse Schansloop en Loopvoorhoop.

Parcours
Het start/finishdoek hangt voor de deur van Manege Veldt, bij de Tolbrug naar de Wijdewormer. Vanaf de start is het tegen de - meestal - westenwind in langs het bruggetje van het Kerkepad naar ijsclub Nova Zembla, daarna wordt de idyllische Bartelsluisbuurt bereikt. Vanaf hier voert de route langs de Zaan op zijn breedst bij de Adelaar en daar doemen de verkeersdrempels op, die dienen om auto's af te remmen maar niet de skeeleraars, die kunnen er met gemak overheen. Dan kunnen de toertochtrijders genieten van de molens van de Zaanse Schans in de verte en van de natuurreservaat de Kalverpolder. Daarna nog één linkerbocht en dan gaan de skeeleraars langs de Ringsloot richting finish.

Kinderen skaten 1500 meter of tot en met 14 jaar één hele ronde van 5,5 kilometer. De wedstrijdrijders, die gelijk starten, maar in zeven officiële klassen rijden, krijgen na zeven ronden de bel voor de laatste ronde. De toerrijders starten krijgen als laatsten het startschot van burgemeester Peter Tange.

Het parcours is tijdens de Omloop afgesloten door dertien gecertificeerde verkeersregelaars voor alle verkeer en vijf motorordonnansen zorgen dat wedstrijdrijders en toerrijders elkaar niet in de weg zitten en begeleiden eventuele hulpdiensten. Cliënten van Stichting MIES delen water en koek uit bij een rustpuntje, waar skaters even op verhaal kunnen komen.

Individuele tocht
De Omloop van de Engewormer is een individuele skatetocht. Rijd de toertocht in je eigen tempo en bepaal je eigen rustpauzes. De route is over de ringdijk van de Engewormer, die dan volledig afgesloten is voor andere verkeer.

Dit evenement vindt plaats onder auspiciën van de KNSB. Deelnemers zijn verplicht om een helm te dragen. Overige beschermmaterialen wordt aangeraden.

Klik hier voor meer informatie