Live
Shop

Rabo Holland Cup 1/IJsselcup - AFGELAST

17 okt, 2020 - 18 okt, 2020   Deventer

Wat is de Rabo Holland Cup?
De Rabo Holland Cup is een jaarlijks terugkerende serie schaatswedstrijden die wordt georganiseerd door de KNSB. De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de negende keer plaats vindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. Vanaf seizoen 2018-2019 is Rabobank naamgevend hoofdsponsor.

De opzet is vergelijkbaar met die van de ISU World Cup. Per Rabo Holland Cup kan een schaatser punten verdienen en aan het eind van de cyclus is de winnaar die schaatser die in het eindklassement bovenaan staat (zie puntentelling).

In veel gevallen maakt de Rabo Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals de Kraantje Lek Trofee, de Eindhoven Cup, de Gruno Bokaal. Bij deze klassiekers tellen maar bepaalde afstanden mee voor de Holland Cup. Daarnaast hebben veel Rabo Holland Cups en klassiekers een tweede belang: het kunnen verdienen van startbewijzen voor de Nederlandse kampioenschappen.De Rabo Holland Cup is voor junioren A en ouder.

Wat valt er te verdienen?
De Rabo Holland Cup 1 op 17 en 18 oktober is ook landelijke selectiewedstrijd voor het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT), in het weekend eind oktober/begin november (zie het selectiedocument op de KNSB-site). Op de 500, 1.000 en 1.500 meter van het WCKT zullen minimaal 4 deelnemers worden geplaatst via RHC1/IJsselcup. Voor de 3.000 m dames en de 5.000 m heren worden ook minimaal 4 deelnemers via de RHC1/IJsselcup geplaatst.

Alle te rijden afstanden tijdens de Rabo Holland Cup 1 tellen mee voor het klassement van de Rabo Holland Cup en daarmee voor deelname aan de Rabo Holland Cup 2 wedstrijd.

Achtergrond informatie IJsselcup
De Rabo Holland Cup 1 is tevens de traditionele wedstrijd om de IJsselcup. Deze IJsselcup, georganiseerd door de Deventer IJsclub, was tot 2000 een jaarlijks terugkerend schaatsevenement dat als dé opening van het schaatsseizoen in Nederland geldt. De IJsselcup werd voor het eerst georganiseerd in 1962. Tot en met het jaar 2000 was het bij de heren een wedstrijd tussen gewestelijke ploegen met een individueel klassement. De dames mochten vanaf 1967 meerijden voor de individuele wedstrijd.

Wegens gebrek aan belangstelling werd de IJsselcup in 2000 afgeschaft. In 2006 maakte de IJsselcup een doorstart als ploegenachtervolging. Deze IJsselcup nieuwe stijl wist maar twee edities te overleven. In oktober 2011 organiseerde de Deventer IJsclub de 42ste IJsselcup op ijsbaan De Scheg in Deventer. Daarmee was de traditionele openingswedstrijd van het seizoen terug op de schaatskalender. Sinds 2012 is de IJsselcup onderdeel van de Holland Cup. Naast de oorspronkelijke initiatiefnemers, de Deventer IJsclub en KNSB Baancommissie Deventer, zijn ook de schaatsvereniging SportiefOost.nl en ijsbaan De Scheg betrokken bij de organisatie.

Corona maatregelen
Voor  informatie kijk ook op www.knsb.nl , www.descheg.nl en www.baanverenigingdeventer.nl en www.knsboost.nl. Alle landelijke maatregelen zijn ook in Deventer van kracht. 
De kleedkamers zijn dicht, er is geen alternatieve kleedruimte gemaakt.

  1. Indien je aan één afstand deel neemt word je verzocht om zo snel mogelijk na deze afstand het stadion te verlaten.
  2. Warm lopen kan niet rondom de baan, maar dient buiten het stadion te gebeuren.
  3. Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dingend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in het stadion.
  4. Publiek en toeschouwers zijn niet toegestaan.
  5. Elke rijder kan één trainer/begeleider mee nemen, deze moet van tevoren aangemeld zijn via dit formulier.
  6. Deze dient plaats te nemen op de tribune aan de spoorzijde van de baan. Daar kunnen zij ook het ijs betreden voor de coaching.
  7. Het middenterrein is exclusief voor de sporters en juryleden.
  8. De tunnel naar het middenterrein toe is alleen toegankelijk voor de rijders.
  9. Er zijn geen aparte wc’s voor sporters, jury of begeleiders.
  10. Tot vijf uur is de ijsbaan toegankelijk voor recreatieve schaatsers.

Het organisatiecomité heeft het recht te allen tijden de wedstrijd te staken indien zij dit noodzakelijk acht wanneer corona maatregelen niet worden nagekomen.