Tijdens het derde NK Clubs strijden pro's en amateurs weer zij aan zij om de titel Beste schaatsclub van Nederland. Aanstormende schaatstalenten uit de regio én masters van het ijs kunnen hun droom weer verwezenlijken in Thialf.

Het format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting en meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub", zegt Janmaat. "Maar weinigen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst eigenlijk lid is. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans."

Deelnemende clubs
De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

Klik hier voor meer informatie over het NK Clubs en de selectiecriteria.