Tickets
Webshop
Tip

Veilig schaatsen op de kunstijsbaan

4 tips om voorbereid het ijs op te gaan

Schaatsen op de kunstijsbaan is natuurlijk heerlijk, maar je doet dat bijna nooit alleen. Schaatsers van verschillende niveaus delen de baan. Daarom is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt. Onderstaande tips helpen de veiligheid op de baan te vergroten en schaatsblessures voorkomen.

1. Zorg voor goed passende en scherpe schaatsen

Met scherpe schaatsen heb je meer grip op het ijs en sta je dus veel stabieler. 

2. Draag (snijvaste) handschoenen

Een val is gebeurd voordat je er erg in hebt. Zorg daarom voor handschoenen. Let er sowieso op dat je passende kleding draagt.

3. Draag een helm

Draag een helm. Je kunt zelf een val veroorzaken, maar ook bijvoorbeeld andere schaatsers en oneffenheden in het ijs kunnen hiervoor zorgen. Een helm beschermt je hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Als je schaatst met een helm is het belangrijk dat deze helm een val op het hoofd goed opvangt, maar ook dat deze geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er geen schaatsijzer door kan komen.

4. Blijf in je baan

Op de ijsbaan houdt men over het algemeen drie banen aan: in de meest linkerbaan rijden de snelle schaatsers, in het midden de langzamere, maar ervaren rijders en rechts de krabbelaars. Op die manier worden botsingen vermeden.