Tickets
Webshop
Tip

Start to skate, niveau 1: de basis

De basis van het skaten

In het kader van Start to Skate van de KNSB biedt schaatsen.nl online de basisoefeningen voor het skaten aan. In overzichtelijke video's krijg je de grondbeginselen van het skeeleren uitgelegd. Zo kan je zelf na een clinic of cursus nog extra oefenen of je van tevoren voorbereiden.

 Gedurende twaalf weken verschijnen er elke twee weken vijf nieuwe video's online. We beginnen met niveau 1: de basishouding, balans en stabiliteit, remmen, afzet op het rechte eind en tot slot de bocht. Met de pijlen rechts en links van onderstaande video's kan je de vijf afleveringen van niveau 1 bekijken.

Als je alle oefeningen onder de knie hebt kan je in stand op skates een ontspannen basishouding aannemen en deze gedurende 20 seconden vasthouden. Je kan vaart maken door in de basishouding heen en weer te stappen in een V-pas (waggelen).

Daarnaast kan je op twee skates 15 meter doorrollen. Remmen doe je door in een rechte lijn op een vast punt aan te sturen en met een v-rem op een vooraf afgesproken plaats tot stilstand te komen. Je kan met een beetje vaart op twee voeten sturen en zo een bocht maken, naar links of rechts.

Met Start to Skate, een initiatief van de KNSB, kunnen volwassen skaters op een laagdrempelige manier kennismaken met de skatesport. Dit gebeurt door middel van clinics en cursussen in het land, maar ook met deze online cursus. Zie voor een overzicht van de clinics in het land de Start to Skate-pagina.