Tickets
Webshop
De weg op!

7 tips voor skaten in de regen van Ingmar Berga

Niet rijden of de juiste wielen kiezen?

Foto: Neeke Smit

Inline-skaten is natuurlijk een echte zomersport, maar in Nederland schijnt niet altijd de zon. Wat moet je doen als het regent en je toch wil inlinen? Topper Ingmar Berga geeft 7 tips.

Berga weet waar hij het over heeft. Hij is actief in het inline-skaten op de weg, de baan en op de marathon. Hij moet vaak genoeg in de regen zijn inline-skates onderbinden. Al doet hij dat dan liever niet. "Als het even kan probeer ik rijden in de regen te vermijden", lacht hij. Toch kan het soms niet anders.

1. Kies goede wielen
Het eerste waar je op moet letten zijn je wielen, legt Berga uit. "Je moet goede wielen uitkiezen. Je moet zorgen dat je zachtere wielen kiest dan normaal." Met het zachtere materiaal houd je meer grip op het wegdek. Dat is niet alleen belangrijk in de bochten, maar eigenlijk op elk stuk weg. "Ook op de rechte stukken is het gewoon glad."

2. Pas je techniek aan
Niet alleen moet je bij regen je wielen veranderen, maar ook je techniek aanpassen. "Je moet je afzet verkorten. Je moet niet met volle kracht je afzet afmaken. Dan glijd je weg. Het is daarom belangrijk dat je je skeelers zoveel mogelijk onder je lichaam houdt."

3. Kies de juiste kleding
Bij heftige regen zou je ook kleding kunnen aanpassen. "Maar", waarschuwt Berga, "je moet niet teveel kleding aandoen, want dat houdt het water vast en als daar wind op staat wordt het juist koud."

4. Draag overschoenen
Het is wel altijd een goed idee om bij regen overschoenen aan te doen. "Anders komen je schoenen vol zand te zitten."

5. Doe duurtraining en pas op met interval
Regen beperkt ook de training die je zou kunnen doen. Met regen ligt een duurtraining op de weg het meeste voor de hand. "Je kan beter op duur gaan trainen, want zodra je intervaltrainingen gaat doen krijg je een grote kans op valpartijen en liesblessures", vertelt Berga.

6. Vermijd de piste
"De piste hoef je in de regen niet op. Dan ga je zo onderuit." 

7. Na afloop: schoonmaken!
Mocht je bij regen gewoon de weg op gaan voor een mooie rit of duurtraining, dan is het nog niet voorbij wanneer je weer thuis bent. "Je moet altijd je lagers schoonmaken als je thuiskomt, want anders zijn ze in no time verroest."