Tickets
Webshop
Tip

Schoonmaken van je inlineskates volgens Bianca Roosenboom

Waar moet je op letten?

Als het gaat om onderhoud, lijkt de verzorging van inline-skates veel makkelijker dan die van schaatsen. Wekelijkse slijpbeurten zijn overbodig, frustratie om een braampje dat maar niet weggaat is voor de pure inline-skater onbekend en een beschermhoes om de wielen voor het betreden van de baan is onnodig.

Dat betekent niet dat inline-skates geen verzorging vragen. De wielen bevatten lagers, in lagers kruipt zand. Bianca Roosenboom maakt gemiddeld drie keer per jaar haar lagers schoon. Dat is te danken aan het feit dat ze over veel setjes beschikt. Tijdens een schoonmaakbeurt behandelt ze al haar lagers in één keer.

Schoonmaken met Roosenboom gaat als volgt: ze pakt een bakje terpentine, legt de lagers daarin en wacht even. Daarna gebruikt ze een compressor, waarmee ze met behulp van de harde lucht het zand uit haar lagers blaast. Vervolgens laat Roosenboom de lagers drogen en behandelt ze met teflonspray of WD40.

Niet iedereen heeft de beschikking over dergelijk materieel als een compressor. De tip van Ruurd Dijkstra: "Dit kan ook door te föhnen of draai de lagers heel hard rond." En wie wasbenzine heeft staan, kan dit ter vervanging van terpentine gebruiken. Roosenboom: "Eventueel zou je zelfs afwasmiddel kunnen nemen, maar het beste is om terpentine of wasbenzine te gebruiken."

Roest

De top van het inline-skaten zorgt dat de lagers voor elke belangrijke wedstrijd goed schoon zijn. Dan rollen ze soepel. Datzelfde geldt na inline-skaten in de regen. Het materiaal moet dan zo snel mogelijk worden schoongemaakt om roest te voorkomen. "Als je dat niet gelijk uit de wielen haalt, dan rollen ze niet meer", weet Roosenboom.

Mocht het onmogelijk zijn om de lagers direct te behandelen, dan adviseren Roosenboom en Dijkstra om een laag olie te gebruiken bij het materiaal. "Ook dan geldt: daarna zo snel mogelijk schoonmaken", aldus Roosenboom.

Het is ook belangrijk om het frame niet te vergeten bij een poetsbeurt. Als de wielen er toch uit zijn gedraaid, is het wel zo verstandig om een doekje door het frame te halen, zodat eventueel zand verwijderd wordt. Door regelmatig het frame schoon te maken, vermindert de hoeveelheid viezigheid in lagers.

Speciale trainingslagers

Roosenboom beschikt over speciale trainingslagers en setjes voor wedstrijden. "Die lagers die ik gebruik tijdens trainingen zijn ouder. Daar zit meer speling op", zegt Roosenboom. Dat is ook het materiaal dat ze gebruikt tijdens wedstrijden of trainingen in de regen. "Doordat er meer ruimte in de lagers zit, draait het minder snel vast als er zand in komt. Maar als het een echt belangrijke wedstrijd is, wil ik dat mijn lagers gewoon strak zijn", zegt de nieuwbakken Europees kampioene. 

Het materiaal van Roosenboom bestaat uit ongeveer tien setjes lagers, waar ze heel zuinig op is. Hoe vaak lagers moeten worden schoongemaakt is afhankelijk van hoe smerig een baan is. Voor wie twijfelt over de schoonmaakfrequentie geldt: "Als het begint te ratelen is het tijd voor een schoonmaak."