Tickets
Webshop
Tip

Wat stop je in je schaatstas? We namen een kijkje bij de Vechtsebanen

Van boterhammen tot beschermers

Je ziet ze in alle soorten en maten langs de kant van de ijsbaan: schaatstassen. Maar wat zit er nu eigenlijk in al die rugzakken, weekendtassen en boodschappentassen die worden meegesleept naar de ijsbaan?

Natuurlijk neemt bijna iedereen zijn schaatsen, handschoenen en een muts of haarband mee naar de ijsbaan. Maar daar houdt het niet op. We namen een kijkje langs de kant van de Vechtsebanen om te zien wat er allemaal in de schaatstas gestopt wordt en om tips op te doen over wat je het beste kunt meenemen maar de baan.

 Jaap (75) gaat niet van huis zonder vier sneden brood met oude kaas in zijn grote rugzak die zijn vrouw Truus voor hem heeft klaargemaakt. “Als je schaatst moet je goed eten”, verklaart hij. “Je moet wel wat te verbranden hebben natuurlijk.”

Daar is Dieter (47) het mee eens. Hij heeft altijd een aantal grote koeken en een thermosfles koffie bij de hand als hij met een vriend de ijsbaan onveilig maakt. Zo kunnen ze na een flink aantal ronden even uitrusten en opwarmen met een ‘bakkie’ voordat ze de tweede helft van de training aanvaarden.

Sommige mensen gaan nog beter voorbereid op weg naar de ijsbaan. Bij Reinier (63) komt er een kussentje uit de grote blauwe weekendtas. “Ik vind de bankjes hier altijd zo koud en hard als ik mijn schaatsen aan en uit moet trekken,” legt hij uit. “Dit maakt het veel comfortabeler." Naast zijn kussentje kan Reinier ook niet meer zonder kniebeschermers. Die zitten dus ook altijd in de tas. “Ik ben een keer flink hard op mijn knie gevallen. Sindsdien schaats ik altijd met bescherming en kan het iedereen aanraden. Je hebt er totaal geen hinder van en het geeft je toch wat extra veiligheid.”

Wil en Liesbeth nemen juist het liefst zo min mogelijk mee naar de baan. “Je weet het maar nooit hè. Er is hier nog nooit iets van ons gestolen hoor. Maar het ligt hier dan maar zo open en bloot. Een kluisje nemen is weer zo’n gedoe. Dus we nemen eigenlijk alleen onze oude schaatshanddoekken mee om de schaatsen schoon en droog te maken. Die wil toch niemand hebben.”