Het overgrote deel van de toertochtrijders heeft er al één op. En vanaf volgend jaar is hij verplicht tijdens alle wedstrijden en toertochten op de Weissensee: de helm.

"Wie draagt er morgen een helm?”, vraag Alternatieve Elfstedentocht Weissensee-voorzitter Toine Doreleijers tijdens de rijdersbijeenkomst een dag voor de derde alternatieve Elfstedentoertocht. Het gros van de 1500 deelnemers aan de tocht steekt de hand op. “Dit is de laatste keer dat ik deze vraag moet stellen, want vanaf volgend jaar is het dragen van een helm verplicht.” Een spontaan applaus stijgt op uit de afgeladen feesttent. Voorstanders van het dragen van hoofdbescherming hebben hier de overhand.

Dick Nap, veiligheids- en calamiteitencoördinator van de Weissensee, legt uit waarom de helm verplicht wordt voor toerrijders. “Keer op keer zien wij schaatsers met hoofdwonden een bezoek brengen aan de medische post. Van schaaf-, tot snijwonden, van een hersenschudding tot erger. Hier maken wij ons als organisatie zorgen over. Het dragen van hoofdbescherming kan in ieder geval een hoop leed en ongemak besparen.”

Samen met de KNSB wilde de organisatie het dragen van een helm al langer verplicht stellen. Dat bleek lastig omdat er nog geen gecertificeerde helmen op de markt waren. Inmiddels zijn die er wel. De KNSB besloot afgelopen jaar al dat marathonprofs met een helm moeten rijden. Nu moeten recreanten op de Weissensee dat dus ook. Een rib- of smartcap is niet voldoende. Het moet een gecertificeerde helm met zogenaamd 'ASTM F1849-label' zijn. 

Vast onderdeel

De organisatie stelt de helm vooral verplicht om mensen een duw in de rug te geven. “Het blijkt voor mensen vaak lastig om bepaalde gewoontes te veranderen. We weten dat bepaalde dingen slecht zijn, toch blijven we het doen. Als organisatie willen we graag dat het op gaat vallen dat iemand geen helm draagt. Zo voelt het juist vertrouwd aan om wel een helm te dragen en doet men dat ook sneller. Het moet een vast onderdeel van de schaatsuitrusting worden.”

De Ridderkerkse huisarts en toertochtrijder Albert Scholte rijdt al jaren met een helm: “Ik heb al zo veel nare verwondingen gezien op het ijs. Het is gewoon echt belangrijk om je hoofd te beschermen. Bovendien val ik tijdens een tocht van 200 kilometer altijd wel een aantal keer. Bescherming is dus essentieel.”

Ook de 71-jarige Richard kan niet meer zonder: “Ik voel me gewoon veel zekerder op het ijs met een helm op. En in de tien keer dat ik de tocht gereden heb, heb ik ook vaak genoeg gezien dat het dragen van een helm echt nodig is. Bovendien is het ook gewoon lekker warm.”

Scheenbeschermers

En een helm is niet de enige bescherming die de Weissensee-veteraan draagt. Net als veel andere toertochtrijders heeft hij zich goed voorbereid op het verraderlijke natuurijs waar scheuren en omstandigheden de schaatsers gemakkelijk kunnen verrassen. “Ik draag natuurlijk een bril zodat mijn ogen niet bevriezen. En ik heb knie- en elleboogbescherming om en een valbroek onder mijn schaatsbroek. Verder heb ik scheenbeschermers om omdat ik een keer gezien heb hoe iemand viel en een andere schaatser met de punt van de schaats aan de scheen verwondde.”

Ook schaatsspecialist Cor Faber is blij met de maatregel van de organisatie van de Weissensee. Hij verkoopt onder andere helmen op het terrein van het evenement. “Je merkt dat er meer interesse is voor helmen. Voor ons is het heel normaal om een helm op te hebben maar sommige mensen zitten er nog tegenaan te hikken. Die moeten we over de streep trekken. Want voor de veiligheid is een helm gewoon het allerbeste. Een ribcap of dikke muts beschermt eigenlijk niet genoeg. Zeker niet bij een aangezichtsval.”

Door Marieke de Ruijter - Laatste update op 06 jul 2017 om 18:22