Kijk je graag naar schaatsen op televisie? Heb je vorig jaar voor het eerst op natuurijs geschaatst of heb je op inline-skates gestaan? En wil je (nog) beter leren schaatsen of skaten? Meld je dan aan voor het Jeugdschaatsen op een baan bij jou in de buurt en haal je KNSB Vaardigheidspaspoort!

 

Het KNSB Vaardigheidspaspoort. Hierin wordt bijgehouden wat je allemaal hebt geleerd op schaatsles.

Je kan je nu aanmelden bij een vereniging. Bij het jeugdschaatsen staat plezier voorop. Door allerlei leuke  spelletjes en oefeningetjes leer je spelenderwijs de basis van de  schaats- of inlineskatetechniek. Het seizoen van jeugdschaatsen loopt vanaf de  herfstvakantie tot ongeveer maart, daarna begint het inline-skateseizoen. Iedereen van 6 tot en met 12 jaar kan  meedoen. Er zijn jeugdschaatslessen voor langebaanschaatsen (ook  geschikt als basis voor shorttrack) en voor kunstrijden. En in de zomer kan je inline-skaten.

Wat doe je in een schaatsles?

In een schaats- of inlineskateles leer je verschillende dingen die belangrijk zijn voor het schaatsen. En daar kan je dan ook een vaardigheidspaspoort bij halen. Hierin staat precies wat je allemaal  hebt geleerd op de schaats en op de inline-skates.

Hieronder staan de video's die horen bij het vaardigheidspaspoort. Je kan zien wat je uiteindelijk zal leren. Niveau 2 is voor kinderen die net begonnen zijn met schaatsen en niveau 7 voor kinderen die al langer les hebben.

Niveau 2

Op dit niveau leer je balans te vinden op je schaatsen. Ook leer je starten, remmen en naar de zijkant afzetten. Ook leer je veilig vallen en opstaan. Bij het inline-skaten leer je zonder angst te rijden en zonder steun te rollen. Daarnaast leer je veilig vallen en opstaan, een goede basishouding, remmen en een zijwaartse afzet.

Schaatsen Inline-skaten

Niveau 3

Op dit niveau ga je een stapje verder. Je leert glijden op één been en recht op je schaatsen staan. Je leer ook nog beter starten en remmen en afzetten. Op de inline-skates ga je op niveau 3 aan de slag met het rijden op één been en rechtstaan op je inline-skate. Net als op het ijs leer je op dit niveau ook beter starten en afzetten.

Schaatsen Inline-skaten

Niveau 4

Op dit niveau ga je nog verder met wat je op niveau 3 geleerd hebt. Je leert nog beter op één been glijden en starten. Ook leer je een andere manier om te remmen. Ook op het rechte eind leer je nog meer techniek en je leert om door de bocht te gaan. Op de inline-skates leer je ook om verder te gaan met het rijden op één been. Daarnaast is er veel aandacht voor de start en het remmen. Ook ga je aan de slag met de afzet en het rijden van de bocht.

Schaatsen Inline-skaten

Niveau 5

Op dit niveau ligt de nadruk op je houding. Dat geldt voor het schaatsen op één been, op het rechte eind en in de bocht. Bij het inline-skaten draait het om stabiliteit en balans. Je leert nog beter rijden op één been, je leert de zogenaamde lange stand. Daarnaast is er aandacht voor je houding, op de skates en in de bocht, en je afzet.

Schaatsen Inline-skaten

Niveau 6

Op dit niveau ga je verder met wat je op niveau 5 hebt geleerd. Je leert bij het schaatsen een andere manier van remmen. Ook leer je overstappen in de bocht. Bij het inline-skaten ga je onder andere slalommen, op een andere manier remmen en leer je al een beetje hoe je moet overstappen in de bocht.

Schaatsen Inline-skaten

Niveau 7

Na niveau 7 heb je een goede houding, goede afzet en een goede balans. Je leert bovendien nog beter de bocht te nemen en je leert een wedstrijdstart. Nog altijd is er bij het inline-skaten op dit niveau veel aandacht voor het rijden op één been. Daarnaast leer je hindernissen te nemen, je vebetert je remtechniek en je leert nog beter overstappen in de bocht.

Schaatsen Inline-skaten

Bandjes

Werkt jouw club ook al met het KNSB Vaardigheidsbandjes? Sinds kort hebben we ook Vaardigheidsbandjes voor het inline-skaten. Deze super coole bandjes kun je verdienen als je een bepaald niveau hebt behaald.

Dus doe je best, schaats of skate als een dolle en behaal alle vaardigheidsniveaus met de bij behorende bandjes. Gebruikt je vereniging ze nog niet? Vertel ze snel dat ze de bandjes kunnen bestellen via info@KNSB.nl.