De Nederlandse dames leverden tijdens de WK Junioren een unieke prestatie: met zijn drieën vulden ze het allroundpodium in Helsinki. En op de hoogste trede? Jutta Leerdam! Na haar Nederlandse titels maakt ze nu ook internationaal de dienst uit en neemt de wereldtitel mee naar huis.

Op de eerste dag van het toernooi snelde Leerdam naar het brons op de 500 meter en het goud op de 1500 meter. Met een goede uitgangspositie kon ze dus op weg naar dag twee van het kampioenschap, waarop de 1000 meter en drie kilometer verreden moesten worden. “Na de eerste dag dacht ik dat het mogelijk moest zijn om de titel te pakken, maar ik reed een slechte 1000 meter, en dacht toen dat het moeilijk zou worden." 

Na haar zevende plaats op de kilometer herpakte de Westlandse zich echter prima op de drie kilometer en belandde ‘gewoon’ weer in de top drie. Na de laatste afstand stond de trotste blondine bovenaan het klassement: “Ik ben heel blij! Ik heb altijd al in een zware leeftijdscategorie gezeten, het Nederlandse niveau is gewoon erg hoog. Dat ik de NK won was dus al een enorme prestatie, maar dat ik nu ook wereldkampioen ben is echt bizar.”

Toch bestond het weekend voor de rijdster van Healthy Team niet alleen uit hoogtepunten. Naast de 1000 meter, waarop ze meer van zichzelf had willen laten zien, kwam ze na het behalen van haar titel op de teamsprint ten val. “Ik heb erg veel last van mijn knie, dus ik hoop dat ik nog kan starten op de team pursuit. Tijdens de World Cup wonnen we die dik, dus onze namen staan eigenlijk al op die gouden medailles geschreven. Ik zou dus enorm balen als ik niet kan rijden.”

Feestje 
Maar zelfs als ze zondag niet van start kan, is het seizoen van Leerdam niet meer kapot te krijgen. Tel de twee nationale titels op bij de zege van dit weekend, en het is een topwinter: “Dit is de kers op de taart. Het maakt mijn seizoen heel mooi af en morgen gaan we een feestje vieren." 

Leerdam heeft het afgelopen jaar veel progressie geboekt, en dankt dat mede aan haar trainingen bij het RTC. “Dat heeft me heel goed geholpen. We hebben goede trainers en ook de schema’s zijn fijn.” Als juniore liet Leerdam haar neus ook al meerdere malen zien tijdens de NK's voor senioren, maar deed dat tot nu toe, naar eigen zeggen, vooral om het meedoen. "Als ik in de komende jaren net zoveel progessie boek als afgelopen winter, ga ik zeker meedoen in de top.”

Meer lezen over de WK Junioren? Klik hier!

 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 jul om 18:26