Thomas Kennes heeft een paar drukke weken achter de rug, waarbij hij eerst naar Tsjechië afreisde voor het EK kunstrijden en daarna naar Kazachstan voor de Winter Universiade. Daar haalde hij de finale en mocht hij een lange kür rijden. "Het is geweldig om je lange kür te rijden voor zo’n enorm publiek, er zat 12.000 man in de arena", aldus de achtvoudig Nederlands kampioen.

EK Kunstrijden 
Vooral het EK kunstrijden stond rood omcirkeld in de kalender van Kennes. Het doel: plaatsing voor de lange kür. Maar met 52.95 punten voor zijn korte kür haalde hij het net niet en strandde op de 28e plaats. “Ik heb er voor mezelf uitgehaald wat ik kon, heb weinig fouten gemaakt. Het hing van tegenstanders af en helaas waren die heel sterk”, aldus de 20-jarige Oisterwijker. Wat maakt het verschil? “Technisch kan ik vooral nog veel verbeteren, ik doe nu alles triple, daarmee maak je drie draaien in de lucht achter elkaar. Als man zijnde zou ik zeker twee sprongen quad (vier draaien achter elkaar) moeten kunnen. En dat is vooral een technisch verhaal. Het is nieuw en anders, je moet er aan gaan trainen. De stap van triple naar quad is heel moeilijk.”

Lange kür
Op de Winter Universiade, gehouden in Almaty, lukte het wél om de finale te halen. Een knappe prestatie. “Het niveau op de Winter Universiade was hoger. Daar moest je een punt hoger halen om de finale te halen. Er waren toppers uit Europa, maar ook Japanners en Kazachen.” 

Het komt niet vaak voor dat Kennes een lange kür rijdt op zo’n groot toernooi. “Ik ben blij dat ik ook heb laten zien dat ik in staat was om een goede lange kür te rijden op een grote wedstrijd. Ik heb een paar foutjes gemaakt maar het puntentotaal was een dik persoonlijk record.” Overall eindigde de kunstschaatser op een 19e plaats. “Ik heb bijna de helft van het veld achter me gelaten op een grote internationale wedstrijd, dat is zeker een stap vooruit.” 

De groep kunstschaatsers is niet zo groot in Nederland, en na afzegging van Niki Wories stond Kennes er op het EK alleen voor. Dat maakte hem niet zoveel uit. “Ik ga puur en alleen voor de wedstrijd ergens heen, dat is het belangrijkste. Ook in Almaty heb ik de eerste vier, vijf dagen de focus alleen gehad op de wedstrijd. Daarna was er pas tijd om te kijken naar andere mensen. Maar het is ook wel erg leuk om een team te hebben. Ik kan niet wachten tot Nederland ook een heel team ijsdansers heeft.”

NK Kunstrijden
En nu, de benen omhoog? “Zeker niet, ha. Ik ben maandag teruggekomen en vandaag gelijk weer begonnen met trainen. Moet voldoende kuren rijden om klaar te zijn voor de laatste wedstrijd van het seizoen.”

Die laatste wedstrijd is gelijk een belangrijke, het NK Kunstrijden. Deze wordt van 23-26 februari tijdens de Challenge Cup verreden op de Uithof in Den Haag. Zijn grote concurrent is Michel Tsiba, het 19-jarige talent dat tijdens de Winter Universiade 32e werd op de korte kür. Buiten het ijs zijn ze vrienden, op het ijs zijn ze rivalen. “We zijn aan elkaar gewaagd dus dat is heel leuk. In Almaty was ik beter. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen maar ik ga natuurlijk voor de Nederlandse titel, heb hem nu acht jaar op rij gewonnen,” besluit Kennes strijdvaardig.