Ja, Team4Gold is een nieuwe ploeg. En toch hoeft de formatie niet helemaal vanaf nul te worden opgebouwd. In de organisatie en in de filosofie is Team4Gold de erfgenaam van de oude TVM-ploeg, zo merken we als we in juni aanhaken bij een fietstraining van het team.

Die vergelijking met de oude TVM-ploeg mag niet te snel gemaakt worden, vindt Ireen Wüst, het gezicht van de ploeg. Van de zeven leden van de ploeg is zij immers de enige die het groen van de verzekeraar om de schouders heeft gehad. Maar ze moet wel erkennen dat die oude topploeg in de vezels van Team4Gold doorschemert.

Het zit hem in de rol die Gerard Kemkers heeft. Hij geeft op de achtergrond advies aan hoofdcoach Rutger Tijssen met wie hij de filosofie voor de ploeg ontwikkeld heeft. Het zit hem in de organisatorische rol die Patrick Wouters van den Oudenweijer speelt. Hij was manager van de TVM-ploeg en is voor Team4Gold bezig met de zoektocht naar sponsoren. Het zit hem ook in Tijssen, die de laatste jaren bij TVM als assistent-coach werkzaam was. En het zit hem in Wüst zelf, natuurlijk.

In de maanden na de Spelen van Sotsji hadden Tijssen, Kemkers, Wüst en Wouters ook al om de tafel gezeten, maar omdat er geen direct zicht op een sponsor was gingen ze al snel hun eigen weg. Wüst ging naar Team Continu, Tijssen naar Team Stressless en Kemkers trok zich terug uit de schaatssport om een klein jaar later bij FC Groningen aan de slag te gaan.

De ploeg maakt zich klaar voor de training. Vlnr: Jos de Vos, Melissa Wijfje, Antoinette de Jong, Lucas van Alphen en Ireen Wüst. | Foto : Erik van Lakerveld

Na een jaar bij Team Continu vertrok Wüst echter omdat ze het trainen met mannelijke schaatsers miste en dus kwam ze weer met de drie mannen om de tafel. Dit keer durfden ze zelfs zonder hoofdsponsor de sprong aan. Kemkers koos voor een rol op de achtergrond, Tijssen kreeg de technische leiding en Wouters zorgde ervoor dat de ploeg een ‘werkbudget’ kreeg. Die som geld is voorgeschoten door partijen die het team gunstig gezind zijn. De zoektocht naar een geldschieter loopt nog, maar alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het goed zal komen.

Met een werkbudget voor trainingen in de zomer zijn Tijssen en Wüst aan de slag gegaan met het opbouwen van de ploeg. Ook daarin speelt de oude TVM-filosofie nog door. De ploeg is zo samengesteld dat de rijders elkaar beter kunnen maken. Daarom is er niet alleen gekeken naar het niveau van de schaatsers, maar naar hun profielen. Die moeten in elkaar grijpen, legt Tijssen uit.

Voor Wüst betekent het dat ze dames om zich heen nodig heeft, maar ook mannen die haar net dat beetje extra kunnen laten geven in een training. Tegelijkertijd moeten ook die mannen zich kunnen ontwikkelen.

Oneerlijk

Ondanks dat is Team4Gold geen tweede TVM, benadrukt Tijssen. “Het is eigenlijk oneerlijk om de ploeg daarmee te vergelijken. We hebben nu een groep jonge rijders, een nieuwe ploeg, nieuwe begeleiding.”

“TVM was een geoliede machine. Wij zijn nu ook goed bezig, maar zover zijn we nog niet. Het lijkt misschien meer op het TVM van veertien jaar geleden”, zegt de coach. “En dat is soms ook wel lastig omdat we soms meer willen dan nu al mogelijk is. Maar we zijn dankzij Gerard en Patrick wel verder dan TVM was toen zij begonnen.”

Team4Gold is dus een mix van oud en nieuw en in de training met de ploeg overheerst het nieuwe frisse gevoel. De rijders hebben duidelijk zin in hun nieuwe avontuur.

In mei startte de ploeg met de zomertrainingen, aanvankelijk met vijf rijders: Wüst, Melissa Wijfje, Antoinette de Jong, Jos de Vos en Patrick Beckert. Later sloten Lucas van Alphen en Haralds Silovs zich nog aan.

En omdat een sponsor vooralsnog ontbreekt is het best een risico dat de schaatsers nemen om zich bij de ploeg aan te sluiten. Niet alleen Wüst besloot heel bewust een eigen weg te zoeken, maar ook alle anderen konden ergens anders terecht. Toch kozen ze heel bewust voor de ploeg van Wüst en Tijssen.

Patrick Beckert (links) en Jos de Vos (rechts) op kop. | Foto : Erik van Lakerveld

Proefballonnetje

Een van de eersten die die stap zette was De Vos. Aan het eind van het seizoen leek hij even de meest begeerde man in het Nederlandse schaatsen. In de Telegraaf liet Sven Kramer zich ontvallen dat hij hem graag in het zwart-geel van Team LottoNL-Jumbo zou zien, maar verder dan dat proefballonnetje kwam het niet, vertelt De Vos.

Serieuze gesprekken zijn er nooit gevoerd, maar hij werd wel persoonlijk door Ireen Wüst benaderd voor haar ploeg. Dat was een hele eer, vindt De Vos. En met het aantrekken van Beckert, winnaar van brons op de tien kilometer bij de WK Afstanden, heeft hij een prima sparringpartner voor de lange afstanden.

Ook De Jong was snel rond met de ploeg terwijl ze nog een doorlopend contract had bij Team Clafis, maar dat liet ze ontbinden. Voor haar gevoel was haar eerste jaar bij de senioren vrijwel volledig in het water gevallen. Ze kwam er niet aan te pas en had het gevoel bij coach Jillert Anema niet beter te worden, eerder slechter.

De aanpak van de Clafis-coach verschilde hemelsbreed van wat De Jong vanuit haar juniorentijd gewend was en met de overstap naar Tijssens ploeg grijpt ze terug op de trainingsvormen waarmee ze bij de junioren indruk maakte.

Melissa Wijfje kon bij bijna alle grote ploegen aan de slag, als ze dat had gewild. Haar oud-ploeggenoten van Jong Oranje, Patrick Roest en Sanneke de Neeling kozen voor Team LottoNL-Jumbo. Dat is een ploeg met een sponsor, een ervaren trainer en een indrukwekkende groep schaatsers.

Toch koos de meervoudig wereldkampioene bij de junioren heel bewust voor het nieuwe Team4Gold. Juist in een nieuwe ploeg denkt zij gemakkelijker haar draai te vinden. De verhoudingen in de ploeg zijn nog niet ingesleten. Er zijn geen groepjes en geen verborgen agenda’s.

Iedereen bij Team4Gold is nieuw en dus stapt iedereen op gelijke wijze in, stelt Wijfje. Bovendien heeft Tijssen met slechts zeven rijders onder zijn hoede veel aandacht voor haar. En dat is belangrijk, denkt ze, zeker voor een eerstejaars senior.

Gehoor

Beckert flirtte aanvankelijk met Team Clafis, maar kreeg daar geen gehoor. Een ding wist de Duitser wel: in Duitsland wilde hij niet blijven. Het afgelopen jaar brak hij door met een derde plaats op de tien kilometer van de WK Afstanden. Dat was niet dankzij zijn Duitse coaches, eerder ondanks de begeleiding van de Duitse schaatsbond.

Met veel pijn en moeite had hij toestemming gekregen om onderdelen in zijn trainingsprogramma zelf vorm te geven, maar daar kreeg hij geen enkele begeleiding bij. Dat was in feite geen duurzame manier van werken, vond Beckert, maar van vernieuwing is bij de Duitsers nauwelijks sprake.

De bezem is er wel door de begeleiding gegaan, maar ter vervanging van de oude bondscoaches heeft de Duitse schaatsbond teruggegrepen op de coaches van de juniorenselecties. Die hebben volgens Beckert net als hun voorgangers weinig kaas gegeten van moderne trainingsleer en zullen het Duitse schaatsen in het algemeen en hem zelf in het bijzonder niet verder brengen.

Patrick Beckert, Lucas van Alphen, Jos de Vos, Ireen Wüst en Haralds Silovs. | Foto : Erik van Lakerveld

Financieel heeft Beckert een offer moeten brengen, want om in een commerciële ploeg te mogen rijden heeft hij zijn beurs vanuit het Duitse leger moeten opgeven. Het tekent zijn wil om beter te worden.

Met dat vijftal was de damesafdeling van Team4Gold wel in orde, maar er ontbraken nog wat snelle mannen. Die vond Tijssen in Van Alphen en Silovs. Voor de eerste was het was een laat, maar welkom aanbod van Team4Gold. Hij kon terecht bij de opleidingssprintploeg van iSkate of bij de allroundploeg, maar wilde in een omgeving met meer 1500-metersnelheid.

Hij had het geluk dat bij Team4Gold op dat moment ook juist gesprekken met Silovs liepen. Juist dat zij beiden bij de ploeg kwamen, was voor allebei een uitkomst, want beiden vreesden snelle sparringpartners te moeten missen.

Continuïteit

Toch was het voor Silovs niet gemakkelijk om Team Stressless al na een jaar vaarwel te zeggen. De Let had zich namelijk voorgenomen om continuïteit in zijn carrière te krijgen. Te lang had hij op eigen houtje geprobeerd topsport te bedrijven. Dat kostte hem zijn plezier in de sport.

Na Sotsji was hij zelfs dichtbij stoppen. Hij was helemaal klaar met het schaatsen. Al die jaren had hij het in zijn eentje proberen te rooien en hij was er niet veel beter van geworden. Het olympisch jaar was daarin het dieptepunt.

Vorig jaar kwam de eerste omwenteling toen hij aan Team Stressless werd toegevoegd. Hij was vast van plan om daar langer dan een jaar te blijven, maar toen Tijssen daar vertrok besloot hij uiteindelijk ook de overstap te maken om zo toch continuïteit te houden. Die zit hem dan wel niet in zijn schaatspak, maar dankzij Tijssen wel in zijn trainingen.

De karakters van de zeven Team4Gold-rijders lijken in die zin op elkaar: ze hebben heel bewust gekozen voor een ploeg die misschien nog geen salaris kan bieden, maar wel een doordachte kijk op de schaatssport en de manier waarop ze daarin de top kunnen bereiken. Dat ze daar het liefst zo snel mogelijk ook een geldschieter bij zien is duidelijk, maar daar maken ze zich verder niet druk om. Eerst maar eens hard schaatsen.