Natuurijs

Komende week meer natuurijstochten

schaatsen.nl 05-02-2012 14:38

AMSTERDAM – Nu Nederland officieel in een koudefront zit, kunnen er steeds meer toertochten op natuurijs worden ingepland. Ramon Kuipers, coördinator toertochten bij de KNSB: “We hopen op een redelijk aantal tochten de komende week.”

Beeld van de Jan Durkspolder-toertocht | Foto: Martin de Jong

Beeld van de Jan Durkspolder-toertocht | Foto: Martin de Jong

Zaterdag was de eerste toertocht al een feit. De Jan Durkspolder-toertocht bij Earnewâld werd een groot succes. “Zondag konden er geen tochten worden georganiseerd”, zegt Kuipers. Veiligheid staat namelijk voorop. “Maar inmiddels zijn er al wel wat toertochten bevestigd voor volgende week."

Op schaatsen.nl staan de toertochten die aangemeld zijn bij en veilig verklaard zijn door de KNSB op een rijtje. De Vijf Merentocht op maandag en de Oldambtmeertoertocht en de Rond de Wiedentocht op dinsdag zijn nu bijvoorbeeld bevestigd.

“Daar komen nog tochten bij”, zegt Kuipers. “We zijn met de verenigingen bezig om het ijs te controleren en de vergunningen te regelen.”

IJskwaliteit

De ijskwaliteit kan per locatie nog flink verschillen, benadrukt de coördinator toertochten. “Het ligt er onder andere aan of er voor de sneeuwval windwakken waren of niet. Inmiddels wordt er op verschillen wel hard gewerkt om de sneeuw weg te werken. Door het hele land neemt de ijsdikte toe, maar waar er geveegd is, gaat de ijsgroei sneller.”

De veiligheid blijft wel voorop staan voor de KNSB. “De ijsclubs houden dat zelf ook in de gaten”, zegt Kuipers. “Maar mensen moeten blijven opletten op open water. IJsclubs zijn in ieder geval massaal open, die zijn schoon geveegd en daar kan volop op geschaatst worden.” Een lijst van geopende ijsclubs is ook te vinden op schaatsen.nl

Kuipers: “En als mensen een toertocht op open water willen schaatsen, is het ’t slimst de door de KNSB bevestigde tochten te rijden. We hopen op een redelijk aantal tochten de komende week.”

Deel |

gerelateerd nieuws

tweets: veiligheid

KNSB gaat voor veiligheid

Onderstaande tweets houden niet in dat het ijs veilig is. Schaatsen op genoemde plekken is voor eigen risico. De KNSB raad aan te allen tijde de veiligheidsregels in acht te nemen en niet onnodig risico te nemen. De KNSB is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook.