Tickets
Shop
Tips & Trucs 30 mrt 2019

Feest, rust of sporten. Wat doe je na het schaatsseizoen?

Als de vriesmachines uitgaan en de ijsbanen hun deuren sluiten, sturen schaatsers allerlei berichten de wereld in over feestjes met namen als 'Afterskate'. Oftewel: schaatsland is in de rustperiode aanbeland.

Plotseling is het georganiseerde trainingsritme even vergeten. Een wijntje extra, of misschien wel meer dan een? Dat mag. Een vakantie naar een plaats waar de zon ook schijnt, maar de temperaturen een stuk aangenamer zijn dan hier? Veel schaatsers doen dat.

Dat is niet voor niets. In de rustperiode is het belangrijk om de batterij weer op te laden. Om eind april weer mentaal uitgerust en met volle moed te beginnen met het trainingsschema. Maar eigenlijk is de naam ‘rustperiode’ een beetje misleidend, vindt schaatstrainer Jeroen van der Lee.

Van der Lee zou niemand adviseren om volledig rust te nemen. “Dat is een beetje traditie, maar ik denk dat het juist belangrijk is om lekker bezig te blijven. Of het nou om recreanten of om topsporters gaat.”

Conditie op peil
Dat betekent niet dat topsporters onverminderd door moeten gaan met hun zware trainingsritme. Maar het is wel verstandig om de conditie op peil te houden. Of dat nou gedaan wordt met de bekende trainingen, of dat er gekozen wordt voor een andere tak van sport.

Van der Lee stelt: “Volgens mij is het niet altijd nodig om de conditie weg te laten zakken. Iemand die zijn conditie op peil houdt, maakt het zichzelf makkelijker. Dan kun je sneller weer op niveau trainen.”

“Als trainer merk ik wel dat het winterseizoen lang duurt op mentaal gebied. De motivatie zakt vaak weg na een heel belangrijk toernooi. Wat kan helpen is om nieuwe doelen te stellen. Maar na bijvoorbeeld een WK, waar iedereen echt naartoe leeft, merk ik dat dit wel lastig is voor sporters. Daarom is het goed om in de rustperiode net iets anders te doen.”

Andere sport
Het advies van Van der Lee is om te kijken naar een andere sport. Mensen die inlineskaten bijvoorbeeld een leuke bezigheid vinden, kunnen ervoor kiezen hun conditie op deze manier te onderhouden. Maar als squashen een grote hobby is, is ook dat aan te raden.

“En als je het echt leuk vindt om te doen, zou je die sport in principe ook het hele seizoen kunnen blijven doen.” Het risico van blessures weegt wat Van der Lee betreft niet op tegen het plezier. Al is het voor een topsporter natuurlijk nooit verstandig om voor een uitstapje naar een écht risicovolle sport te kiezen.

Welke trainingsvormen tijdens een rustperiode onderhouden worden, ligt uiteindelijk aan de visie van de trainer, of de sporter zelf. Coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen en snelheid zijn allemaal onderdelen die tijdens het standaardseizoen ook aan bod komen. “En alles wat je niet traint, zakt weg”, weet Van der Lee.

Variëren
In Nederland is het gebruikelijk om veel te fietsen. Dat is goed voor het duurvermogen. Maar het is ook een optie om intervaltrainingen te doen. Dit kan onder meer op de fiets. “Met intervallen bouw je het snelst weer conditie op. Maar de een vindt het leuker om te lopen, de ander om te fietsen. Het is belangrijk om veel te variëren in intensiteit van de trainingen. Dat is beter voor het herstel van het lichaam. Maar dat geldt ook het hele jaar door.” 

Het belangrijkste is dat een atleet eind april weer met frisheid en enthousiasme aan de gezamenlijke trainingen begint. 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan