Tickets
Shop
Tips & Trucs

Mentaal pieken volgens Ireen Wüst en Gianni Romme

De gouden races van Marianne Timmer tijdens de Olympische Spelen in Nagano en Turijn: een knap staaltje pieken. Mark Tuitert op de olympische 1500 meter in Vancouver: idem. Maar hoe doen sporters dat nou eigenlijk, dat pieken? Ireen Wüst en Gianni Romme, schaatsers die beiden tijdens verschillende Spelen tot topprestaties kwamen, leggen uit.

"Pieken? Op de een of andere manier heb ik dat van nature wel een beetje in me", zegt Wüst. Mentale vorm is een toestand waar de meervoudig olympisch kampioene in raakt in aanloop naar een belangrijke wedstrijd. "De week voorafgaand begint dan heel relaxed. In de trainingen heb ik al mijn aandacht op de punten die ik in de wedstrijd ook aan wil pakken. Door er al mee bezig te zijn, en bijvoorbeeld een snel rondje te rijden waarbij de tijd meeloopt, word ik alvast een beetje zenuwachtig. Even kijken hoe ik ervoor sta."

"Door ergens naartoe te leven, naar dat wat je wilt bereiken, ben je al op de helft", zegt Romme. Een van de belangrijkste aandachtspunten daarbij volgens de voormalig stayer: een atleet moet realistische doelen stellen. "Een sporter moet met de race bezig zijn, niet met het resultaat. Als je met een persoonlijk record bezig bent, of met iets anders dat niet direct met de race te maken heeft, is het heel simpel: dat ga je niet halen."

Verbeterpunten
Pieken overkomt niemand, stelt Romme. "Daarom moet je bezig zijn met het rijden van jouw rit. En bedenken: hoe ga ik deze keer beter rijden dan de vorige keer?" Een sporter doet er volgens de trainer verstandig aan zich af te vragen waar zijn verbeterpunten zitten. Hij somt op: "Wat zijn moeilijkheden voor mij, waardoor zak ik af? Ben ik er te hard in gegaan? Moet ik meer doseren tijdens mijn wedstrijd? Hou je daarmee bezig."

Het is een puzzeltje, vindt Romme. Zijn eigen vraagstuk was voor zijn gouden medailles in Nagano opgelost. "Toen was het klaar. Ik moest gewoon, huppakee, niet nadenken, maar doen."

Oppeppen
Wüst is op haar best wanneer het belang van een wedstrijd groot is. Hoe voller Thialf zit, des te mooier de schaatsster het vindt. Ze begreep het vroeger nooit als haar collega's klaagden over de moeilijkheid van het oppeppen voor een trainingswedstrijdje. "Tegenwoordig snap ik dat beter. Een leeg Thialf, de lampen half aan, die entourage maakt het toch wat lastiger, nu ik zoveel meer gewend ben."

"Het moet wel ergens om gaan als ik het beste uit mijn lichaam wil krijgen. Dan ben ik ook zenuwachtiger", zegt ze. Om tijdens een trainingswedstrijd toch de juiste mentale instelling te benaderen, probeert ze het belang van de wedstrijd in te zien. "Het is tenslotte wel een onderdeel van het grotere doel."

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan