Tickets
Shop
Tips & Trucs

De techniek van het rechte eind met Jac Orie

Wat zijn de belangrijkste waarden voor een goed rechte eind? Jac Orie, trainer van Team Jumbo deelt zijn visie over de basis.

Foto : ANP

Een efficiënte schaatser gebruikt op het rechte stuk zijn lichaamsgewicht om snelheid te krijgen. Die massa is gratis en kan voordelig werken, mits juist gebruikt. Dat gebeurt in de valbeweging, het moment waarop de schaatser glijdt en van het ene been naar het andere wisselt en daarbij het lichaamsgewicht verplaatst. 

Eigenlijk is het een simpel lesje natuurkunde. Door gebruik te maken van de zwaartekracht, kun je snelheid verhogen. Wie dit zo effectief mogelijk doet, zal sneller gaan. 

Daarom is het heel belangrijk om het lichaamsgewicht juist te gebruiken bij het zijwaarts afzetten. Daarbij draait het om de uitgangshouding van het lichaam. "Het allerbelangrijkste voor een recreant is dat hij leert dat als hij afgezet heeft, de romp ook meekomt op het moment dat het been wordt bijgehaald", zegt Orie. "Je neemt als het ware je romp mee met je been."

Volgens de coach moet een schaatser vooral niet vergeten dat de romp nog steeds naar buiten gaat, op het moment dat het been dat bijgehaald wordt, sluit. "De romp mag niet kruisen. Als iemand zijn been bijhaalt en kruist met het bovenlichaam, is dat niet goed." Sommige coaches zien in het ideale geval de teen, knie en sleutelbeen van een kant van het lichaam op dezelfde lijn. Orie: "Een beetje daaroverheen, naar buiten, is niet erg. Voor een recreant al helemaal niet."

Het bovenlichaam kan beter iets te veel met het been mee naar buiten bewegen, dan dat de romp in het midden, in een positie tussen de beide benen blijft hangen. Zoals dat in schaatstaal heet: ertussen hangen. "Het gevaar daarvan is dat je van je afzet valt. Dan heb je geen massa op het been waarmee je vervolgens gaat afzetten", zegt Orie. 

Waarom dit zo belangrijk is? "Als je massa op je afzetbeen staat, heb je de uitgangspositie om af te zetten. Dan hou je druk op het afzetbeen. Als je bovenlichaam ertussen hangt, ben je niet in de juiste uitgangspositie", zegt Orie. Het is heel simpel weet de coach: "Op het moment dat je niet af kunt zetten, ga je niet hard. Dus moet je er eerst voor zorgen dat je een positie creëert waar je uit kunt afzetten, als je dat niet hebt, wordt het niks." 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan