Tickets
Shop
Tips 06 apr 2020

Veilig skeeleren: wat heb je allemaal nodig?

Of je nou skatet op de baan of op de weg, de kans is altijd aanwezig om een blessure of ander letsel op te lopen. Een ongeluk zit ten slotte in een klein hoekje. Om de kans op blessures en ander letsel zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om op te vallen in het verkeer en gebruik te maken van bescherming.

Helm
Of je nou op de openbare weg skeelert, in de achtertuin of op de parkeerplaats, bij het skaten is het van groot belang dat je een helm draagt. Juist ook als je niet zo hard gaat! Net als bij wielrennen ontstaan de vervelendste blessures vaak als je bijna stilstaat. Een klap komt dan meestal harder aan en je ligt meteen stil. Als skater ben je kwetsbaar op de weg. Je bent altijd afhankelijk van de ondergrond en het overige verkeer. Het dragen van een helm maakt de kans op hoofdletsel bij een valpartij stukken kleiner. Om die reden is bij wedstrijden, toertochten en clinics van de KNSB het dragen van een helm verplicht.

Een goede skeelerhelm voldoet aan de EN 1078-norm en is verkrijgbaar bij vrijwel alle schaats- en skeelerwinkels. Ook helmen voor fietsen en skateboarden kun je gebruiken voor het skeeleren. Deze helmen voldoen ook aan deze norm. Een schaatshelm is natuurlijk ook goed te gebruiken, al hebben schaatshelmen meestal een minder goede ventilatie. Schaatshelmen moeten namelijk aan een strengere norm voldoen om te voorkomen dat de ijzers vast komen te zitten in de ventilatiegaten van de helm. Om die reden zijn fiets- en skeelerhelmen niet toegestaan in schaatswedstrijden. 

Pols-, knie- en elleboogbeschermers
De meest voorkomende blessure bij inlineskaters is een blessure aan de pols. De handen en de pols zijn meestal de eerste schokbrekers bij een valpartij en ook nog eens erg kwetsbaar. Zonder polsbescherming loop je meer dan 10 keer zoveel risico op een polsblessure. In wedstrijdverband is het verboden om met harde polsbeschermers te skaten. Als je dicht op elkaar rijdt, is het mogelijk door het zwaaien met je armen een ander in het gezicht te raken. 

Foto : Hanneke Mennens

Ook kniebeschermers en elleboogbeschermers absorberen de impact van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De kap op de beschermer zorgt er voor dat er na een val doorgegleden kan worden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld. Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten. Beschermers moeten dus goed passend zijn en aansluiten op je lichaam. 

Opvallen
Wanneer je met je skeelers de weg op gaat, is het belangrijk om op te vallen in het verkeer. Kies dus opvallende kleding uit als je op pad gaat of draag reflecterende banden. Deze banden kun je over je kleding heen dagen. Goede reflecterende banden voldoen aan de norm EN 13356. Let daarop als je kleding of accessoires gaat kopen.

Als skater gedraag je jezelf in het verkeer vaak als een fietser. Naast opvallende kleding en reflecterende banden is het net als voor een fietser belangrijk dat je verlichting draagt als je gaat skaten in de schemering of het donker. Voor skaters (en ook hardlopers) zijn er speciale armbanden met verlichting die je kunt dragen. 

Gebitsbescherming
Asfalt is hard, dus bij een val loopt ook je gebit gevaar. Juist omdat gezichtsbeschadigingen ingrijpend kunnen zijn, kun je een bitje dragen ter bescherming. Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat je over je tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. Een bit vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein, dat er geen schade optreedt. Je kunt een gebitsbeschermer dus vergelijken met een bumper. Er zijn standaardbitjes beschikbaar tegen lage prijzen, maar bitten op maat kosten circa €50. Deze passen perfect en beschermen het beste. 

Nóg veiliger
Als beginnende skater is het risico om te vallen groter. Het kan daarom interessant zijn om gebruik te maken van crashpants. Dit is een korte stretchbroek voorzien van een zachte opvulling bij je dijbenen en je stuitje. De broek kan gedragen worden onder je normale kleding. Voor de wedstrijdskaters zijn er speciale crashpants die de normale broek vervangen. Deze crashpants voorkomen dat er schaafwonden op je dijbenen ontstaan tijdens een val.

Als skater heb je veel ruimte nodig op de weg. Er is daarom een vingerbel op de markt waarmee je als skater andere weggebruikers kunt laten weten dat je in de buurt bent. De bel kan worden gedragen als een ring en ziet eruit als een kleine fietsbel.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips. Meer over skaten voor kinderen? Ga dan naar Schaatsen.nl/Skatetijd


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan