Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2015

Kwant en Roosenboom winnen honderd meter Heerde

Nadat de eerste poging honderd meter sprints vorige week woensdag door regen in het water viel was het donderdagavond wél raak. Rémon Kwant en Bianca Roosenboom reden in Heerde naar de winst op de allereerste honderd meter sprint nieuwe stijl.

De wedstrijd in Heerde werd door Skeelerclub Oost-Veluwe georganiseerd met het oog op de WK inline-skaten van november in Taiwan. Daar staat de honderd meter voor de eerste keer op het programma en zo hebben de rijders de mogelijkheid gekregen om het nieuwe onderdeel al eens in wedstrijdverband te rijden.

In de eerste ronde konden de rijders zich op tijd plaatsen voor de tweede ronde. Vervolgens werd een knock-out systeem gehanteerd, waarbij per race twee rijders moesten uitmaken wie een ronde verder kwam. Rémon Kwant en Luc Ter Haar wisten bij de heren uiteindelijk de finale te bereiken. "Ik dacht; dit is echt niet mijn ding", zegt Kwant na zijn race. 

Desondanks ging hij er overtuigend met de winst vandoor en hield aan de wedstrijd in Heerde logischerwijs ook een nieuw Nederlands record over van 10.239. "Ik had niet verwacht te winnen, want ook ook Luc (ter Haar) en Wessel (Schilders) zijn hier aanwezig en zij rijden ook super hard", gaat Kwant verder. De derde plaats werd bepaald op tijd; Gerrie van Lingen was daar uiteindelijk de snelste, hij eindigde voor Rick Schipper.

Met de WK in de planning is zijn eerste honderd meter voor Kwant een mooi begin, toch zal het onderdeel in Taiwan nog een flinke kluif worden, meent hij. "Op de WK verwacht ik dat er tijden rond de 9.4 gereden gaan worden, misschien zelfs iets harder. Dan zal ik nog wel een hele stap moeten maken." Als eerstejaars senior heeft Kwant daar dan ook nog alle tijd voor. "Ik hoef niet meteen zo hard", lacht hij.

Op de honderd meter geldt overigens een duidelijke regel: De lijnen van de banen waarin de rijders van start gaan mogen niet overschreden worden. Die regel zorgde in Heerde al voor meer dan één diskwalificatie. "Dat is best lastig hoor, met die snelheid", zegt Kwant. "De finale was best pittig, want Luc was sneller weg. Op zo'n moment ben je echt niet meer met die lijnen bezig."

Oefenen

Bij de dames ging de finalestrijd tussen Sprog-dames Bianca Roosenboom en Elma de Vries. Roosenboom kwam in de finale als eerste over de finish. Andrea Hokse eindigde op de derde plaats. Roosenboom hield aan de wedstrijd in Heerde een Nederlands record over van 11.250.

"Het was een mooie wedstrijd", zegt Roosenboom, die de grote opkomst aan publiek niet verwacht had. Ondanks haar winst moet ze nog wel een beetje wennen aan het nieuwe onderdeel. "Ik moet nog wat meer oefenen, want ik was nog niet spectaculair goed", gaat ze lachend verder. "Het is best lastig, zo'n recht stuk zonder bocht."

Al verwacht ze zelf in Taiwan niet op het nieuwe onderdeel in actie te komen, een mooi onderdeel vindt Roosenboom de honderd meter sprint wel. "Het zorgt voor meer spanning", zegt ze. "Je rijdt echt tegen elkaar en mag absoluut geen fouten maken. Ook voor het publiek is dit spectaculair. Het voegt zeker wat toe aan de sport."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan