Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2015

'Zilveren' Kamminga: 'We kwamen voor goud'

Ook op het slotonderdeel van de EK in Oostenrijk wist de Nederlandse ploeg het welverdiende goud niet binnen te slepen. Op de marathon moest Manon Kamminga het in de eindsprint afleggen tegen Francesca Lollobrigida. “Je moet na zo'n laatste afstand concluderen dat zij echt beter is”, zegt Kamminga. “Dat is natuurlijk niet leuk, want we kwamen voor goud.”

Foto : Neeke Smit

De Nederlandse vrouwen waren goed op weg tijdens de marathon van ruim vierentwintig ronden van bijna twee kilometer. De kop van het peloton was overwegend oranje van kleur en met nog tien ronden te gaan waagde Elma de Vries haar eerste poging om weg te komen. “Er moet wel wat gebeuren”, zegt De Vries. “Maar dan krijg je ook weer mensen mee die helemaal niks doen.” De Vries spreekt dan ook van een toertocht met een sprintje aan het einde. “Ik heb niet het gevoel dat ik echt moe ben geworden”, gaat ze verder. “Ik had graag meer actie willen zien.”

Ook Kamminga kan zich in deze uitspraak vinden. “Ik vind EK's en WK's in vergelijking met Nederlandse wedstrijden vrij saai”, zegt ze. “Iedereen rijdt in een treintje en we hebben er natuurlijk al een heel toernooi opzitten.” Daarnaast lijkt de kans om weg te rijden haar niet de makkelijkste optie. “Als Lollobrigida er niet bijzit dan rijdt Italië het gat dicht zoals ik dat zou doen als er geen Nederlander bijzat, en zij heeft ook zulke goede ploeggenoten."

“Maar die heb ik natuurlijk ook”, voegt Kamminga daar snel aan toe. Haar teamgenoten Elma de Vries, Sharon Hendriks, Bianca Roosenboom, Irene en Kelly Schouten hebben dan ook veel van het kopwerk op zich genomen. “Het is goed om het vertrouwen te hebben dat zij het gat dichtrijden als mensen weg proberen te komen”, gaat Kamminga verder. “We spreken ook af wanneer je weg mag rijden. Het is bijvoorbeeld dom om iemand met drie anderen weg te laten rijden, dan heb je weer kans dat je vierde wordt. Zo moet je dat een beetje afwegen.”

“Ik heb de sprint aangetrokken voor Manon”, zegt De Vries. “Ik zat al anderhalve/twee ronden in mijn eentje vooraan en ik kan best lang doorrijden, maar het houdt een keer op.” Ze is opzij gegaan en heeft Kamminga de ruimte gegeven om naar voren te rijden waarna de wedstrijd beslist zou worden in de eindsprint die door Kamminga zelf werd ingezet. “Ik had een heel klein gaatje, maar 'Lollo' kon uit de bocht heel snel naar me toe rijden en kwam toen onderdoor. Dan strijd je gewoon zij aan zij.”

Die strijd werd gewonnen door de Italiaanse, gevolgd door Kamminga en de Belgische Sandrine Tas. “Eigenlijk valt voor mij net als op de afvalkoers alles op zijn plek”, gaat Kamminga verder. “En dan komt ze gewoon langszij.” Lollobrigida is volgens Kamminga op dit moment dan ook niet te verslaan. “Zij is meervoudig wereldkampioene, ik weet nog een jaar dat ze zelfs op een WK iedereen versloeg.”

Junioren-A

Bij de dames junioren A gingen Berber Vonk, Danielle Ootes en Gerline Crediet van start. Ellen van de Catsye, die vorig jaar de titel pakte reed samen met haar ploeggenoten lange tijd op kop. Met nog vier ronden te gaan namen de Nederlandse dames die positie over.

In de eindsprint moest Berber Vonk het uiteindelijk afleggen tegen de Duitse Josie Hofmann die als eerste over de finish kwam. Zilver was er voor Charlotte Frouin uit Frankrijk, gevolgd door het brons voor Elena Rigas uit Denemarken.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan