Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2015

Van Loon kent uitstekende generale voor EK

Met het EK inline-skaten voor de deur won Jan van Loon woensdagavond met grote overmacht de afvalkoers. Bij de KNSB baancompetitie in Heerde wist hij het peloton op twee rondjes achterstand te zetten.

Foto : Neeke Smit

Team AB Vakwerk had van tevoren afgesproken hard weg te willen gaan. “We wilden een harde koers maken”, zegt Van Loon. “We zitten nu drie weken voor het EK. Dan kan ik de hele wedstrijd wel een beetje in het peloton gaan zitten, maar ik wilde even goed afzien en dat is gelukt.”

Van Loon had eigenlijk al direct na de start aan zijn voorsprong willen beginnen. "Maar ik had me niet aangemeld vandaag, dus ik stond helemaal achteraan bij de start”, lacht hij. “Het duurde twee rondjes voor ik voorin zat.”

Met pas een paar rondes achter de rug besloot Mark Horsten de eerste poging te wagen. “Hij kwam niet echt weg”, zegt Van Loon. “Toen dacht ik; ik ga er gewoon heen en dan neem ik hem mee.” Van Loon kwam net iets te hard aan om Horsten mee te kunnen nemen en besloot zelf het voortouw te nemen."

"Op een gegeven moment kwam Mark er weer bij en toen pakten we het eerste rondje op het peloton.” Maar één rondje was voor Van Loon niet genoeg. “Ik dacht; ik kan nu wel gaan wachten in het peloton, maar ik kan ook gewoon door. Je moet die jongens geen moment rust gunnen.”

Gek

In zijn poging een tweede rondje voorsprong te pakken kreeg hij hulp van ploeggenoot Horsten. “Ineens was 'ie daar”, lacht Van Loon. “Ik denk; wat doet die gek? Het was wel heel fijn, zo kon ik weer bij het peloton komen.” Met een tweede ronde voorsprong voor Van Loon zat een spannende finale er niet meer in. “Spannend is nooit goed”, lacht Van Loon. “Als je kunt zorgen dat het niet spannend wordt, is het veel makkelijker.”

Met de uitstekende generale van woensdagavond gaan de mannen van AB Vakwerk vol vertrouwen richting Oostenrijk om daar mee te rijden om de Europese titels. “Ik weet gewoon dat ik goed bezig ben”, zegt Van Loon. “De laatste weken gaan heel goed, in Rijssen won Mark, de week ervoor won ik.”

Toch meent hij aan de Europese toppers nog een flinke kluif te zullen hebben. “Nederlandse wedstrijden zijn geen EK-niveau”, vervolgt Van Loon. “Je rijdt op het EK tegen een Bart Swings en een Fabio Francolini. Dat is wel even iets anders, dat is spannend.”

De mannen proberen dan ook hun voordeel te pakken met de goede samenwerking binnen het team. “Ik denk dat we als team beter zijn dan veel andere landen”, zegt Van Loon. “We zijn heel goed op elkaar ingespeeld, Mark en ik kennen elkaar al zo lang.” De podiumplaatsen zijn het doel. “Anders hoef je niet eens te gaan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan