Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2015

Alleen maar brons in aflossingskoersen

De aflossingskoersen, die vanwege de regen gistermiddag op zondagochtend werden afgewerkt, hebben voor Nederland een tas vol brons opgeleverd.

Foto : Neeke Smit

Zowel de junioren B dames, junioren A dames en heren als senioren dames en heren werden derde. Italië had een goede zondagmorgen, ze wonnen bijna alles, op de junioren A dames na. Voor de heren senioren was dat vooral een mooie opsteker. Bij het wegvallen van de Mulders, kregen Rémon Kwant, Luc ter Haar en Mark Horsten hun kans.

Ter Haar en Horsten werden vorig jaar samen met Michel Mulder wereldkampioen op deze afstand. Voor Kwant was het een bijzondere medaille, namelijk zijn eerste bij de senioren. De Drent is 20 jaar en doet voor het eerst mee op het hoogste niveau. “Ik was al heel blij dat ik mee mocht en ook heel erg blij dat ik zoveel starts heb gekregen. En dan is deze medaille wel heel gaaf ja.”

Kwant reed alle sprintafstanden op de piste en weg. “Qua uitslagen heb ik het niet echt heel goed kunnen doen. Ik moest jongens voor laten die ik in Europa Cup wedstrijden al wel eens verslagen heb. Op de piste heb ik in de 500 mijn goede startplek aan Michel (Mulder) gegeven en op de 1000 zaten we met z’n drieën in dezelfde serie en moest ik vanuit de start vol gaan. Maar ik ben blij dat ik op deze manier ervaring op heb kunnen doen.”

Mooie opsteker

Kwant is eens beloftevolle sprinter, degene die de Mulders zou moeten gaan opvolgen binnen nu en enkele jaren. “Mijn concurrenten zijn meestal al een jaar of 27”, weet Kwant. “Ik ben dus nog jong en heb nog even. Ik heb nog wat minder ervaring, dat merk ik wel, maar mijn niveau is best wel goed.” De medaille op de relay is alvast een mooie opsteker."

De dames Irene Schouten, Manon Kamminga en Bianca Roosenboom schreven ook een bronzen medaille bij. Italië en Duitsland finishten als eerste en tweede. Het was de tweede start van de dag voor Schouten en Kamminga, die om 12.00 uur alweer starten voor de marathon over 42 kilometer.

Het team van de junioren A heren dat brons won bestond uit Gerrie van Lingen, Twan Berlijn en Chris Huizinga. Bij de junioren A dames deden Daniëlle Ootes, Berber Vonk en Gerline Crediet het werk. Voor debutante Crediet, die het hele toernooi al prachtig knechtenwerk verrichte voor Vonk, was het wellicht het meest speciaal. Het team van de junioren B meisjes dat zich mag laten huldigen bestond uit Marijke Groenewoud, Maya de Jong en Elisa Dul.

Alleen de junioren B jongens moesten zich tevreden stellen met de vierde plek. In de laatste meters glipte het zilver en brons ze uit de vingers.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan