Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2015

Aanval loont voor oppermachtige Swings

Bart Swings heeft zondagmiddag met grote overmacht de slotafstand van de EK in Oostenrijk gewonnen. Met grote voorsprong reed de Belg op de marathon alleen naar de finish en haalde daarmee zijn derde gouden medaille van het toernooi.

Foto : Neeke Smit

“Ik ben blij dat ik het kampioenschap zo heb kunnen afsluiten”, zegt Swings na het ophalen van zijn gouden medaille. “Het was een zware rit, maar het is mooi om zo te winnen.”

Swings hield het in het peloton al na een aantal ronden voor gezien. En dat stond naar eigen zeggen al vooraf in de planning. “Ik wilde sowieso in de ontsnapping zitten”, zegt hij. “Mijn sprint is ook wel goed, maar ik twijfelde nog een beetje of ik het daar niet zou afleggen tegen de andere jongens. Dus aanvallen is de beste tactiek vandaag.”

In die aanval nam de Belg een aantal Fransen mee in de kielzog. “Dat is een moeilijke situatie, maar ik hoopte ze misschien nog kwijt te raken”, gaat Swings verder. Drie ronden voor de finish was het zover. “Toen ben ik in de aanval gegaan en ik ben blij dat ik alleen heb kunnen finishen.” Achter Swings reden de Fransen Ewen Fernandez en Nolan Beddiaf naar het zilver en brons.

Eerder op de dag reed Swings op de puntenkoers naar plaats twee. “Dat voel je zeker de laatste rondes in de benen”, zegt hij. “Maar mijn tegenstanders hadden hem ook in de benen, dus we hadden dezelfde omstandigheden en dan hoop je toch dat je sterker bent.”

Voor de Nederlandse mannen ging de marathon niet voortvarend van start. Al in de beginfase van de wedstrijd kwam Jan van Loon, die eerder vandaag één punt tekort kwam voor het brons op de puntenkoers ten val. Een dappere ontsnappingspoging van Robert Post, Ingmar Berga en later Mark Horsten mocht niet baten.

Troostprijs

Bij de junioren-A reed Chris Huizinga naar het brons op de marathon, hij moest het in de eindsprint afleggen tegen Timothy Loubineaud uit Frankrijk en Daniel Niero uit Italië. Jan Korenberg ging er als eerste Nederlander vandoor. “Gewoon om de boel een beetje te stoken”, zegt hij. “Als ik teruggepakt zou worden was het de bedoeling dat Chris (Huizinga) weg zou gaan.”

Tot op dat moment leek het plan prima te werken, want dat is precies wat er gebeurde. Toch werd Huizinga niet ver voor het einde teruggehaald door het peloton. “De Fransen kwamen er weer bij”, gaat Korenberg verder. “Daardoor werd het alsnog een eindsprint. Dan rijdt Chris natuurlijk nog wel naar het brons, maar dat is meer een troostprijs.”

Tevreden zijn de juniorenmannen dan ook niet. “We gingen voor het goud”, besluit Korenberg.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan