Tickets
Shop
Nieuws 26 jun 2015

Bob de Jong (38) begint aan laatste seizoen

Bob de Jong heeft aangekondigd na komend schaatsseizoen zijn loopbaan te beëindigen.

Foto : Sander Chamid

De 38-jarige stayer heeft dat bekendgemaakt in een persverklaring op zijn eigen website. De komende weken gaat hij onder coach Bart Schouten trainen in Canada, waarna hij komend seizoen marathonwedstrijden gaat combineren met de NK Afstanden.

"Rijden in een vernieuwd Thialf of op de Spelen in Zuid-Korea in 2018 klinkt heel erg aantrekkelijk: steeds maar weer genieten van ieder succes, trainen voor het volgende toernooi en werken aan een volgend succes... Echter, na twintig jaar is dat geen reden meer om nog langer door te gaan", zo legt hij uit.

In zijn loopbaan pakte De Jong vier olympische medailles: hij veroverde één keer goud, één keer zilver en twee keer brons op de 10 kilometer. Daarnaast is hij vijfvoudig wereldkampioen op diezelfde afstand en won hij die titel twee keer op de 5000 meter. Ook pakte hij zes keer de nationale titel op de langste afstand, twee keer op de 5 kilometer en werd hij twee keer wereldkampioen allround.

De Jong heeft neemt afscheid met pijn in het hart. "Ondanks dat het schaatsen zo diep in mijn hart zit heb ik toch besloten om een punt achter mijn carrière te moeten gaan zetten. Dit doe ik nadat ik nog éénmaal een mooi seizoen heb gedraaid met de NK Afstanden en mogelijk als afsluiter een Elfstedentocht."

"Titels zullen een echte bonus zijn. Meedoen is geen doel, goede wedstrijden wel. Vanaf 2016 zal ik mij gaan focussen op een carrière na de sport, ik zal me geleidelijk aan meer gaan bezig houden met andere zaken waarvoor ik ook een passie heb zoals bouwkunde, mijn ambassadeurschap voor Blessed Generation en andere sportieve uitdagingen."

Afgelopen seizoen reed De Jong voor Team New Balance. Daarvoor kwam hij onder meer uit voor Telfort en BAM. In 1996 maakte hij zijn debuut op de langebaan.

Triangle

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan