Tickets
Shop
Nieuws 28 mei 2015

Wüst daagt atlete Dafne Schippers uit

Als het aan Ireen Wüst ligt, sprint ze in de toekomst niet alleen tegen concurrenten op ijzers. Onlangs daagde viervoudig olympisch kampioene Wüst atlete Dafne Schippers uit voor een wedstrijd over 100 meter. Het lijkt haar wel wat: zij op schaatsen, Schippers op spikes. Kijken wie er wint.

Foto : Sander Chamid

Wüst las een paar dagen na het nieuwe nationaal record van Schippers de krant. Zondag bij de FBK-games in Hengelo liep de drievoudig Europees kampioene 10,94, als eerste Nederlandse onder de 11 seconden. Wüst: ‘Ik zag die tijd en dacht: dat is ongeveer net zo snel als ik ben over 100 meter. Het leek me wel leuk om Dafne uit te lokken.’

De schaatsster plaatste een opmerking op Twitter: ‘Lijkt me een leuke battle tegen @dafneschippers, wie van ons is het snelst over 100m?’ Vervolgens kreeg ze een toezegging van Jochem Schellens, de directeur van sportcentrum Papendal. ‘Hij zei: na de Zomerspelen van Rio leggen wij ijs voor je neer’, zegt Wüst. Ze vervolgt: ‘Nou, daar ben ik wel voor in.’

De vrouwen lijken aan elkaar gewaagd, al heeft Schippers met haar 10,94 veruit het scherpste persoonlijke record staan. Dat van Wüst staat op 11,16 en stamt uit 2003. Voor schaatsers geldt nou eenmaal: de 100 meter wordt vrijwel nooit als losse afstand gereden. De doorkomsttijd over 100 meter wordt tijdens een 500 meter echter wel gemeten. Vorig jaar opende Wüst met regelmaat in de 10,9.

Mulder vs. Bolt

Hoe zou dat gaan? Zo’n confrontatie op ijs en tartan? Schaats- en atletiekverslaggever Mark van Driel schreef vorig jaar een stuk in de Volkskrant over een duel tussen Usain Bolt, de wereldrecordhouder op de 100 meter met 9,58 seconden, en Michel Mulder, die op dat moment een tijd van twee honderdste sneller op de klok had gezet bij zijn doorkomst over 100 meter.

Mulder zou het wel willen, zo’n confrontatie. Daar zou hij zelfs geen startgeld voor vragen – Het gebruikelijke honorarium van Bolt bedraagt 3 ton. Winnen zou hij ook, denkt de schaatser van Beslist.nl. Hij is een jager, Bolt zou waarschijnlijk het eerste gedeelte voor hem lopen en geldt dan als prooi.

Bolt en Schippers zijn enigszins vergelijkbaar: allebei zijn ze niet de snelste starters uit het veld. Maar zet ze naast een schaatser en ze winnen plots terrein op de eerste meters. Het is gemakkelijker om uit stilstand op snelheid te komen op spikes dan met schaatsen. Maar is een schaatser eenmaal op gang, dan gaat het rap. Schaatsers kunnen meer kracht kwijt per afzet.

Wüst noemt zichzelf al een ‘nietsprinter’, ze moet het niet hebben van haar opening. Dat maakt dat een strijd tussen Wüst en Schippers interessant is. Tegen een rassprinter als Thijsje Oenema maakt Schippers voorlopig geen schijn van kans. Oenema schaatste ooit 10,23.

Geen gehoor

Maar een duel begint met twee deelnemers. De poging tot uitlokken van Wüst levert vooralsnog weinig resultaat: Schippers reageert niet. Ze zit momenteel in het Oostenrijkse Götzis, waar dit weekeinde een belangrijke meerkampwedstrijd is. Haar coach, Bart Bennema, is echter duidelijk: ‘het gebeurt niet’.

Hij houdt niet van dergelijke acties. Bennema: ‘Ik zie de fun er niet van in, van die circussen. En ik schat in Dafne ook niet. Het zijn leuke speculaties, net zoals er ook weleens wordt gelopen tegen paarden, maar ik richt me liever op onze eigen sport.’

Misschien is dat maar beter ook voor Wüst. Voorlopig heeft ze voldoende aan haar hoofd, sinds ze in april bekendmaakte haar eigen schaatsteam te beginnen. Ze is nog op zoek naar sponsors en er lopen nog gesprekken met rijders over een mogelijke toetreding bij de ploeg die vooralsnog uit vijf rijders bestaat. Wüst: ‘Maar het geeft allemaal wel energie. En we mogen niet klagen.’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan