Tickets
Shop
Nieuws 20 mei 2015

Schaatsend Eindhoven massaal in actie tegen dreigende sluiting ijsbaan

De schaatsgemeenschap uit Eindhoven en omstreken is dinsdagavond massaal naar de inspraakavond in het stadhuis getrokken om de gemeenteraad ervan te overtuigen om het plaatselijke IJssportcentrum niet te sluiten. Omdat vanwege tijdgebrek niet alle geplande sprekers hun zegje konden doen, wordt de bijeenkomst op dinsdag 26 mei zelfs noodgedwongen voortgezet.

Foto : Annamarie Thomas

Een van de protestanten die wel direct aan bod kwam, voorzitter van de Eindhovense ijsclub IJCE Gerard van Oosten, heeft het gevoel dat hij en de andere sprekers hun bezwaren goed over hebben kunnen brengen aan de raadscommissie.

“Het voorstel zoals het door de commissie gemaakt is, is ook gewoon erg eenzijdig. Vooral omdat de argumenten van de verschillende ijsverenigingen op geen enkele manier betrokken zijn bij de besluitvorming”, zegt hij in gesprek met schaatsen.nl.

En dat steekt. Vier jaar geleden werd de ijsbaan immers ook met sluiting bedreigd. Met een in opdracht van de toenmalige gemeenteraad gemaakt reddingsplan, is volgens de verenigingen nooit serieus iets gedaan.

“Toen is er overleg op gang gekomen om het exploitatieverlies terug te dringen, maar dat is halverwege stil komen te vallen. Bij de gemeente focust men zich ook vooral daarop. Natuurlijk moet daar naar worden gekeken, maar alle sportfaciliteiten vragen een bijdrage van de overheid en de maatschappelijke functie die de ijsbaan heeft, komt niet of nauwelijks in de plannen naar voren”, aldus Van Oosten.

Bovendien zijn er volgens de voorzitter van de ijsvereniging voldoende voorbeelden waaruit blijkt dat een dergelijke ijsbaan financieel gezien rendabeler kan zijn. “In Breda gaat het wat dat betreft een stuk beter en zo zijn er meer gevallen waar wij hier een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Kunstrijden

Niet alleen voor het langebaanschaatsen zou sluiting van het IJssportcentrum een flinke aderlating zijn, voor het kunstrijden is het misschien nog wel problematischer. Sinds 2012 is men in Eindhoven bezig om van de stad dé trainingslocatie van Nederland te maken.

“Wij denken namelijk dat er nog heel veel mogelijkheden onbenut zijn in de sport als het gaat om bijvoorbeeld een innovatieve lesaanpak”, laat Natascha van de Zande, die als coach bij Figure skating Academy the Netherlands (FAN) nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de sport in Eindhoven, weten.

De inspanningen van FAN hebben inmiddels geresulteerd in een stijging van driehonderd procent van het ledenaantal. Vanwege een gebrek aan ijsuren werd men zelfs gedwongen om een tijdelijke ledenstop af te kondigen.

“En dat alles wordt volledig weggevaagd als de ijsbaan sluit. Leerlingen zouden uit kunnen wijken naar andere verenigingen, maar het gaat ons juist om het doorontwikkelen van de sport. Anders weet je zeker dat kunstrijden een kleine sport zal blijven”, vervolgt Van de Zande.

IJshockey

Ook vanuit de ijshockeywereld klinken soortgelijke geluiden. Het nationale trainingscentrum is net als de bond gevestigd in Eindhoven. “Wij zijn hier twee jaar geleden naartoe gekomen met de beloftes dat we er iets moois van zouden gaan maken. Dat is ook gelukt tot nu toe. Maar als alles wat we hier hebben dan weg zou vallen, dan zou dat voor ons echt een ramp zijn”, aldus de technisch directeur van de ijshockeybond Theo van Gerwen.

De ontwikkeling van de sport wordt volgens Van Gerwen in dat geval namelijk flink teruggeworpen. Echte alternatieven zijn er in zijn ogen nauwelijks. "Wij kunnen hier heel goed trainen met onze academie en onze nationale selecties. Dat is op op andere ijsbanen gewoon simpelweg niet mogelijk dus dat wordt lastig om te organiseren. Voor onze talenten, maar ook voor de eredivisieclub die hier zijn thuiswedstrijden speelt, is dat funest."

Na de tweede inspraakavond van komende week gaat het nog wel even duren voordat er een definitief besluit genomen wordt over de toekomst van de ijsbaan. Op 23 juni zet de commissie alle standpunten op een rij om vervolgens vermoedelijk pas na de zomer een definitief voorstel aan de gemeenteraad te doen.

Vooruitlopend op de verdere besluitvorming liet de sportwethouder van Eindhoven, Bianca van Kaathoven, tegenover het Eindhovens Dagblad weten onder de indruk te zijn van de omvang van het protest en de argumenten van de tegenstanders van sluiting van de ijsbaan. “Ik ben blij als we een alternatief hebben”, liet ze tot besluit weten.


Video

Ook zondag werd er in Eindhoven een protestactie georganiseerd tegen de dreigende sluiting. Hoe die avond verliep is te zien in bovenstaande video.

Triangle

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan