Tickets
Shop
Voorbeschouwing 05 sep 2019

Wat moet je weten over het ONK in Hallum?

De Nederlandse selectie is nog maar net bekomen van het EK Inlineskaten in Pamplona of de volgende wedstrijd staat alweer op het programma. De skeelerzomer wordt traditioneel afgesloten met het KPN Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Hallum.

Foto : Eline Hooghiemstra

Historie
Het is de 32e keer dat de Bartlehiem Skeelertocht wordt verreden. De koers wordt traditioneel verreden over 100 kilometer, al zijn er ook wel eens stemmen opgegaan om de wedstrijd nog langer te maken. In het verleden wisten grootmeesters als Erik Hulzebosch, Gary Hekman, Crispijn Ariëns en Bart Swings al meermaals te zegevieren. Bij de vrouwen is Hilde Goovaerts meervoudig winnares, al zien ook erkende marathontoppers als Irene Schouten en Francesca Lollobrigida hun naam terug op de erelijst. 

Vorig jaar ging de zege bij de vrouwen naar Imke Vormeer. De inmiddels 31-jarige marathonspecialiste zegevierde solo nadat ze vrijwel de gehele dag met een groep masters op pad was. Bij de mannen won Sjoerd den Hertog enigszins onverwacht. De tweevoudig winnaar van de KPN Marathon Cup op kunstijs versloeg Gerwin Smit nadat zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns de verkeerde afslag had genomen. 

Het parcours
Als gevolg van het debacle van vorig jaar is het parcours voor de 32e editie van de Bartlehiemtocht gewijzigd. De bekende ronde van 31 kilometer is ingewisseld voor een ronde van 21,5 kilometer. Het publiek in het dorpshart ziet de sporters op die manier vaker langskomen. De kortere ronde komt ook de veiligheid ten goede, omdat er minder politie en verkeersregelaars nodig zijn om het parcours te beveiligen. 

De tocht gaat dit jaar vanuit Hallum na eerst een ronde door Hijum als eerbetoon aan de overleden marathonschaatser Willem Poelstra, via het roemruchte Bartlehiem tot vlak voor Burdaard en dan richting Wânswert door Marrum en zo terug naar het centrum van Hallum. Het ONK blijft voor de heren en beloften een wedstrijd over 100 kilometer met vier ronden, terwijl de dames en masters dit jaar 65 in plaats van 60 kilometer (drie ronden) rijden. De voorkeur gaat bij de organisatie dit jaar in de wedstrijd uit voor een massastart van alle categorieën. 

Test je kennis!

powered by Typeform

Kanshebbers
Bij de dames staat een beperkt deelnemersveld aan de start, met titelverdedigster Imke Vormeer als een van de voornaamste blikvangers. Ook Manon Kamminga siert de startlijst. De trainster van RTC Midden bindt nog maar eens de skeelers onder en kan altijd voor een verrassing zorgen. Een andere grote kanshebber is Beau Wagemaker. 

Bij de heren heeft tweevoudig winnaar Crispijn Ariëns lang getwijfeld over zijn deelname, maar de inwoner van skeelerdorp Heerde zal alsnog in Hallum aan de start verschijnen. Ook de winnaar van vorig jaar, Sjoerd den Hertog, is een man om in de gaten te houden. Andere marathonspecialisten zoals Ingmar Berga en Casper de Gier behoren eveneens tot de kanshebbers op de zege. Mocht het op een sprint uitdraaien is Gary Hekman de man om rekening mee te houden. Daarnaast zal ook Peter Michael de koers in Hallum aanvatten. De Nieuw-Zeelander weet de koers altijd aantrekkelijk maken en mag op de wegen rond Hallum zeker in de aanval verwacht worden.

Hoe kan je het KPN ONK volgen? 
Langs het parcours in Hallum natuurlijk! De wedstrijd in het hoge noorden van Friesland begint om 14.00 uur, tegelijk met de verschillende toertochten die over hetzelfde parcours gaan. Vanaf 15.30 uur zal de wedstrijd ook online te volgen zijn via de livestream van PodiumTV. Uiteraard zal na afloop van de koers een uitgebreid wedstrijdverslag te vinden zijn op schaatsen.nl. Houd ook de toernooipagina in de gaten voor de laatste updates, uitslagen, programma en meer. 

Neem voor alle medaillewinnaars op WK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan