Tickets
Shop
Nieuws 15 okt 2019

RTC Zuid Schaatsen heeft Tilburg voortaan als thuisbasis

De Stichting Regionaal Talentencentrum (RTC) Zuid Schaatsen heeft besloten om als vestigingsplaats te kiezen voor Tilburg. Dit houdt in dat ze in principe al haar activiteiten op de ijsbanen van Tilburg uitvoert. Omdat de talenten verspreid zijn over de gehele regio zal er wel op meerdere 400-meterbanen geschaatst blijven worden om de reisafstanden te beperken.

Foto : Soenar Chamid

RTC Zuid creëert en onderhoudt in nauwe samenwerking met de KNSB en het Centrum voor Topsport & Onderwijs in Zuid-Nederland (CTO-Zuid) een optimale leeromgeving voor jong schaatstalent in de regio Zuid. De gemeente Tilburg ondersteunt en sponsort het RTC Zuid al sinds de start eind 2016 met langebaantalenten. Hierdoor kan de bijdrage die van de talenten gevraagd wordt laag blijven en is er een goed sporttechnisch programma met hoogwaardige faciliteiten. Dit stimuleert de groei van de talenten in hun weg naar de nationale top.

De vestiging in Tilburg biedt tevens de mogelijkheid om in de nabije toekomst voor zowel langebaan en shorttrack een multidisciplinair trainingsprogramma te kunnen aanbieden. RTC Zuid Schaatsen heeft afgelopen zomer samen met het schaatsgewest Zuid het initiatief genomen om in Tilburg ook de shorttracktalenten van Zuid-Nederland te gaan trainen. Hiertoe is in augustus een zogeheten 'boost-programma' gestart. Het jeugdig shorttracktalent uit Zuid-Nederland krijgt hierdoor de mogelijkheid om te blijven doorgroeien in de eigen regio naar het RTC-niveau.

"Toptalent moet de ruimte krijgen om met plezier invulling te kunnen geven aan hun passie voor het schaatsen", zegt Rolph Dols, wethouder sport van de gemeente Tilburg. "Zij hebben de potentie om door te groeien tot de Nederlandse of zelfs de wereldtop. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen sport-, onderwijs- en topsportorganisaties waar talent zich ook naast hun sport gesteund voelt in het leveren van topprestaties. Het is daarom een groot compliment dat het RTC Zuid nu kiest voor Tilburg als vestigingsplaats."

Goede combinatie
Rondom de Ireen Wüst IJsbaan en het IJssportcentrum Tilburg zijn uitgebreide sportvoorzieningen aanwezig waarbij er veel aandacht is voor talentontwikkeling van veelbelovende pupillen binnen allerlei takken van sport. Ook zijn er scholen met een zogenaamde Loot-status in de directe omgeving die hen ondersteunt waarbij er een aangepast lesprogramma opgesteld wordt voor een optimale ontwikkeling zonder veel reistijd kwijt te zijn. Tilburg gaat voor de oudere jeugd middelbaar en voortgezet onderwijs voorzien in een sporterscampus. Tenslotte is de verwachting dat, door de grote zichtbaarheid van schaatstalenten, dit stimulerend werkt op de aanwas van nieuw talent.

Dat schaatstalent zich hier goed kan ontwikkelen, laat de Tilburgse Maud Lugters zien. "Door de goede studiefaciliteiten die Tilburg biedt, kon ik mijn trainingen en studie goed combineren." Lugters verkreeg een Loot-status door selectie en deelnames aan nationale kampioenschappen en traint in het RTC Zuid Langebaan. Inmiddels heeft ze al vele successen op haar naam staan waaronder afgelopen jaar een podiumplaats op de World Cup voor junioren in Helsinki. "Ik houd van nieuwe uitdagingen. Wat ik wil bereiken, is dat ik op nationale wedstrijden zo hoog mogelijk probeer te eindigen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan