Tickets
Shop
Nieuws 20 mrt 2019

Ard en Keessie Bokaal: in wollen trui en op vaste schaatsen op records jagen

Op zaterdag 23 maart wordt de tweede editie van de Ard en Keessie Bokaal verreden op de Jaap Edenbaan. De Ard en Keessie Bokaal is een wedstrijd over 1500 meter op vaste schaatsen en in wollen trui. Deelnemers kunnen zich inschrijven via schaatsen.nl. Wat moet je verder weten over dit evenement? Mede-organisator Bart Vreugdenhil geeft antwoord.

Kun jij ons vertellen wat de Ard en Keessie Bokaal is?
"Het is het allerleukste toernooi en heel erg simpel eigenlijk. Je rijdt een 1500 meter met vaste schaatsen en een trui aan in plaats van een aerodynamisch pak. We hopen verder vooral op een gezellige avond met heel veel sfeer. Mensen kunnen eerst zelf ervaren hoe lastig het is om met vaste schaatsen een 1500 meter te rijden. Daarna kunnen ze kijken naar de toppers die het baanrecord gaan aanvallen."

Hoe is het ontstaan?
"Het begon twee jaar geleden een beetje als grapje, maar het evenement werd toen gigantisch opgeblazen nadat er een artikel op schaatsen.nl stond. Daarna stonden we ineens op de voorpagina van AD en het Parool en hadden we interviews op de radio. De Volkskrant en Hart van Nederland zouden langskomen voor een reportage, het liep aardig uit de hand! Ard Schenk zou zelf komen kijken. En toen ging het dus niet door, dat was een gigantische anticlimax."

Wat kan het publiek verwachten met de wedstrijd?
"We hebben plek voor tachtig deelnemers en proberen een mix te maken tussen de snelste schaatsers die het baanrecord gaan aanvallen en schaatsers die het leuk vinden om een keer te proberen te rijden op vaste schaatsen. Als de inschrijving gaat zoals we denken dan gaan we een wedstrijd op topniveau zien met echt goede schaatsers. Het belangrijkste is dat we er een nostalgisch schaatsfeestje van gaan maken, we willen echt proberen vijftig jaar terug in de tijd te gaan."

Gaat het baanrecord eraan?
"Vorig jaar dook Tijmen Snel net onder de tijd van Ard Schenk: 2.03,9. Ard Schenk zei zelf dat hij nu 'eindelijk rustig kon slapen' (zie reportage). Bob de Jong had z’n oude schaatsen uit de kast gehaald, maar kreeg het niet voor elkaar om het baanrecord te verbreken. Roza Blokker dook vorig jaar ruim onder de tijd van Stien Baas-Kaiser uit 1971: 2.22,1 tegenover 2.26,9. Dit jaar gaan we kijken of het nog harder kan en het is voor veel mensen nog steeds een uitdaging om onder die tijden van Schenk en Baas-Kaiser te duiken. Tijmen en Roza verdedigen hun titel."

Komen Ard en Keessie langs?
"Kees Verkerk woont in Noorwegen dus ik vrees van niet. Maar Ard Schenk was vorig jaar erg enthousiast dus ik hoop dat hij dit jaar weer komt."

Wat moeten de deelnemers aandoen?
"Het is heel simpel. Ze moeten beginnen met een mooie muts. Dan volgt een trui. Het hoeft niet per se een wollen trui te zijn, katoen of polyester is ook prima. Maar het moet onmiskenbaar een los kledingstuk zijn en het liefst zo mooi mogelijk, want we reiken ook een prijs uit voor beste outfit. Het belangrijkste is dat de deelnemers vaste schaatsen dragen. Mensen hoeven dat niet zelf te regelen, Jan van der Hoorn Schaatssport en Hyro Sports zullen er zijn om ter plekke vaste schaatsen onder de schaatsschoenen van de deelnemers te zetten en materiaal te verzorgen."

Wat moeten we nog meer weten?
"We vragen vijf euro per inschrijving, daarvan kunnen we de service voor de vaste schaatsen leveren en houden we hopelijk wat over voor kleine dingen. Het is zo anders om te rijden op vaste schaatsen, je voelt meer de essentie van het schaatsen. Heel puur en onbezoedeld, een beetje zoals schaatsen op natuurijs. Na afloop volgt de prijsuitreiking en is er net als vorig jaar een prijs voor de mooiste trui! Vorig jaar zat het café op woensdagavond tijdens de prijsuitreiking om 23 uur nog stampvol. Dit jaar is de wedstrijd op zaterdagavond, dus we verwachten een uitgebreide schaatsliefhebbersborrel."

Heb jij je nog niet ingeschreven? Doe dat dan gauw hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan