Tickets
Shop
Nieuws 21 jun 2019

Nieuwe route Open Nederlands kampioenschap in Hallum

De 32e Bartlehiem Skeelertocht wordt zaterdag 7 september als Open Nederlands kampioenschap (ONK) met start en finish in Hallum verreden op een korter en deels nieuw parcours. De organisatie kiest dit jaar voor zowel de wedstrijd als toertocht voor een veiliger en attractievere ronde van 21,5 kilometer, in plaats van de bekende route van 30 kilometer.

Foto : Eline Hooghiemstra

Dit betekent dat de deelnemers vaker door het centrum van Hallum komen dan eerdere edities. Aanleiding voor een nieuwe route is dat de druk op veiligheid en zo risico's de afgelopen jaren al steeds verder toenam, terwijl er in Hallum net als voor heel veel andere (sport)evenementen minder politie beschikbaar is. De kortere ronde is volgens de organisatie beter te beveiligen door vrijwillige verkeersregelaars.

De Bartlehiemtocht gaat dit jaar vanuit Hallum na eerst een ronde door Hijum als eerbetoon aan de overleden marathonschaatser Willem Poelstra, via het roemruchte Bartlehiem tot vlak voor Burdaard en dan richting Wânswert door Marrum en zo terug naar het centrum van Hallum. Het ONK blijft voor de heren en beloften een wedstrijd over 100 kilometer met vier ronden, terwijl de dames en masters dit jaar 65 in plaats van 60 kilometer (drie ronden) rijden. De voorkeur gaat bij de organisatie dit jaar in de wedstrijd uit voor een massastart van alle categorieën.

Vorig jaar kende de koers een dramatische ontknoping bij de heren. Crispijn Ariëns leek met een voorsprong van 30 seconden af te stevenen op titelprolongatie, maar miste in de slotfase een afslag omdat de dranghekken nog niet verzet waren voor de plaatselijke ronden. Ondanks de extra krachtsinspanning na het draaien en keren, behield Ariëns nog een klein gat op achtervolgers Gerwin Smit en ploeggenoot Sjoerd den Hertog. Maar in de laatste ronde werd dit toch gedicht door Smit en was het aan Den Hertog om de zege veilig te stellen voor Team Okay Fashion & Jeans. Met een ultieme versnelling kwam hij voor Smit en Ariëns over de streep.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan