Tickets
Shop
Nieuws 18 jun 2019

De Wit: 'Wie de jeugd serieus neemt, heeft de toekomst'

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, heeft een pakket maatregelen gepresenteerd om jonge schaatsers extra te ondersteunen. Het gaat vooral om de jongste rijd(st)ers van de regionale talentencentra (RTC's) én talenten die in (baan)selecties zitten en de stap naar een RTC nog moeten maken.

Foto : Soenar Chamid

De komende vijf jaar is voor deze doelgroep steeds 34.000 euro beschikbaar, in totaal dus 170.000 euro. "We gaan ervoor zorgen dat de aansluiting van vereniging naar (baan)selectie en RTC beter wordt", zegt De Wit. Het geld is afkomstig uit de licentiebijdragen van topteams uit de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018. Over de besteding ervan is lang nagedacht en veel gesproken. "Bij mijn aanstelling als technisch directeur, vorig jaar zomer, ben ik al gevraagd om hiernaar te kijken."

In samenspraak met Berit van Dobbenburgh-Meyboom, namens het Gewestelijk Voorzittersoverleg (GVO), ontwikkelde hij een plan voor een reeks nieuwe initiatieven. Die zijn niet eenmalig, maar lopen minimaal vijf jaar. De Wit: "We maken serieus werk van duurzame talentontwikkeling. NOC*NSF ziet het ook als een voorbeeldproject voor andere sporten."

Wat gaat er gebeuren? Allereerst wordt de monitoring van talenten uitgebreid, want meten is weten. RTC's werken al met het monitorsysteem Smartabase, waarin testresultaten worden opgeslagen en verwerkt. Met dit extra geld kunnen ook talenten die de stap naar een RTC nog moeten maken uitgebreid worden getest. Dit gebeurt onder meer op de Rabo Talentdagen. "Jaarlijks kunnen we zo'n 250 jonge sporters extra in de Smartabase opnemen."

Opleiden
Er is ook geld om extra coaches op te leiden. Dat kunnen diverse opleidingen zijn. Het budget is in elk geval toereikend om per jaar vijf mannen/vrouwen een opleiding ST-4 te laten volgen. Lagere opleidingen zijn goedkoper. "Dat betekent dus in vijf jaar tijd sowieso 25 extra coaches, die we inzetten om onze kampioenen van de toekomst op te leiden."

In het plan staan ook workshops die De Wit wil houden bij het NK Clubs. Dat evenement in Thialf, vorig jaar voor het eerst georganiseerd door Sicco Janmaat, moet een vaste traditie worden bij de start van het schaatsseizoen. De KNSB steunt dat NK. "Wij willen er graag workshops, lezingen en andere leerzame activiteiten bij ontwikkelen. Die zijn gericht op verenigingen, trainers, rijders én hun ouders. Denk aan een workshop 'schaatsen slijpen' of een bijeenkomst met als thema 'Help, mijn kind is een talent'. Daarvoor kun je dat NK uitstekend benutten."

Als laatste pijler staat in het duurzame talentontwikkelingsplan: 'maatwerk talentenbeurs'. Dat is een (bescheiden) fonds om jonge schaatsers met een krappe beurs in bijzondere gevallen financieel te ondersteunen. "Voor kinderen bij wie de nood echt hoog is, willen we kunnen bijspringen, bijvoorbeeld om schaatsmateriaal of deelname aan een trainingskamp te bekostigen."

Sterkste schaatsland
Om ervoor te zorgen dat het beschikbare geld voor dat maatwerk (2500 euro per jaar) eerlijk wordt verdeeld, komt er een toetsingscommissie. Daarin zit naast De Wit (als technisch directeur) en Van Dobbenburgh (namens het GVO) een onafhankelijke derde persoon, die nog moet worden aangesteld.

Vanuit de gewesten bestaat veel enthousiasme voor de plannen. "Als gewest zijn we verantwoordelijk voor de onderkant van de piramide als je praat over talentontwikkeling", zegt Van Dobbenburgh namens het GVO. "Het is fijn dat er geld beschikbaar is vanuit de KNSB om 'de talenten in de dop' te herkennen en ze verder te laten ontwikkelen, zodat doorstroom in de piramide mogelijk is."

Wanneer start de KNSB met de uitvoering? "Per direct", antwoordt De Wit kort en krachtig. "Wat we hier doen, sluit ook aan op de ontwikkelingen binnen de RTC's, waar Smartabase een belangrijk middel is om te komen tot een nog betere, effectievere opleiding van onze talenten. Wie de jeugd serieus neemt, heeft de toekomst. Wij zijn het sterkste schaatsland van de wereld en dat willen we graag blijven. Met dit plan ondersteunen we de talenten die over tien, vijftien jaar namens Team NL naar EK's, WK's en de Olympische Spelen gaan."

Bekijk in de infographic wat er allemaal met de merkenteamgelden gedaan wordt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan