Tickets
Shop
Nieuws 13 jul 2019

Christian Haasjes over WK-debuut en niet skeeleren op zondag

Met een lach van oor tot oor wandelt Christian Haasjes rondom de piste in Barcelona. Na een geweldig NK mocht hij in Spanje zijn debuut maken op het wereldkampioenschap en daar geniet hij naar eigen zeggen voor de volle honderd procent. "Ik vind het fantastisch hier", luidt het terwijl hij na zijn afvalkoersfinale een welverdiend broodje verorbert.

Foto : Eline Hooghiemstra

Met een achttiende, veertiende en zevende plek op de koersen reed Haasjes een meer dan prima piste- en wegtoernooi dat hij zonder grote verwachtingen inging. "Ik heb mezelf niet echt doelen gesteld. Het is met series voor ruim zestig man al heel moeilijk om in de finale te komen, want er vallen zoveel mensen af. Het is een overwinning dat ik hier mag zijn", vertelt hij.

Vorig jaar deed Haasjes al mee aan het Europees kampioenschap in Oostende, maar een WK is toch net even anders. "Van de mensen uit Colombia, Taiwan en Zuid-Korea weet je dat ze heel snel zijn, maar je hebt ze nog nooit echt gezien. Het is voor mij vooral de bedoeling om ervaring op te doen en dat lukt zeker."

Met verbazing keek Haasjes wel naar tegenstander Jason Suttels, die zich naar maar liefst drie wereldtitels reed. "Hij zit voorin te chillen en ik hang achterin een beetje te ploeteren", grapt hij. "Ik weet niet wat die jongen eet, maar hij spreekt gewoon Nederlands dus misschien moet ik het maar eens vragen. Hij traint natuurlijk met Bart Swings, dus dat zal wel stap één zijn. Hij is een enorm talent. Ik heb ook wel talent, maar hij honderd keer zo veel." 

Naast de wedstrijden geniet Haasjes het meeste van de sfeer; niet alleen in het hotel met de volledige nationale selectie, maar ook van de ambiance langs de baan. "Tijdens de warming-up zie je al die vlaggen hangen en er zit een Nederlandse hoek op de tribune die voor je juicht. Iedereen begint je langzaam een beetje te kennen. Dat ik hier tussen mag rijden - dat je zo goed bent - is ongelooflijk. Van 's ochtends tot 's avonds geniet ik. We zijn op een prachtige locatie naast het strand en het team pept elkaar ook op als er iemand doorheen zit na een mindere dag, dat is heel mooi. Ik ben heel erg aan het genieten. Misschien is het wel mijn eerste en laatste WK."

Zondag rustdag
Haasjes won tijdens het NK van eind mei maar liefst drie keer goud en twee keer zilver en pakte daardoor met overmacht het langeafstandsklassement. Toch durfde hij nog niet meteen van de daken te schreeuwen dat hij naar het WK zou gaan. De 17-jarige inlineskater uit Staphorst sport namelijk niet op zondag en twijfelde daarom even of de bondscoach hem wel mee zou nemen.

"Dat gaf nog wel wat spanning voor mij. Gaan ze het goed vinden, of vinden ze de wedstrijden belangrijker en kiezen ze voor iemand anders?”, vervolgt Haasjes, die op de twee zondagen van het toernooi de puntenafvalkoers en marathon mist. "Ik heb het ook pas tegen mensen gezegd toen ik de mail kreeg dat ik mee mocht."

Vanuit het geloof is zondag een rustdag voor Haasjes, iets wat voor hem de gewoonste zaak van de wereld is. Thuis gaat hij naar de kerk en spendeert hij de dag met zijn familie, hier brengt hij de dag door in het hotel. "Veel mensen die niet zo opgroeien vinden het raar, maar wij weten niet anders. Ik accepteer het gewoon en er zijn nog genoeg andere wedstrijden. Ik kan in principe gaan trainen op zondag, maar ik heb mijn ouders beloofd dat ik het niet doe, dus dan doe ik dat ook niet."

Beregezellig
Er zijn meer skeeleraars en schaatsers die om dezelfde reden op zondag geen wedstrijden reden, maar die eenmaal volwassen en uit huis toch besloten om hun sportcarrière op één te zetten. Of Haasjes daar weleens over nadenkt? "Het moet nu nog van je ouders, maar er komt natuurlijk een moment dat je op jezelf gaat wonen en een beslissing zelf mag maken. Het is lastig te zeggen, maar ik ben wel van plan om het vol te houden", luidt het stellig. 

"Natuurlijk vond ik het zondag wel zonde om op de livestream naar de wedstrijden te kijken. Het is frustrerend, want hier kon ik tussen rijden. Ik heb het NK overtuigend gewonnen op de puntenafvalkoers dus had me ook graag op mondiaal niveau willen laten zien. Toch wil ik me er niet te druk om maken en focus ik me op de wedstrijden die ik wél rijd. Het zij zo. Het is voor nu gewoon te combineren en dat vind ik top. Het kan niet beter."

Haasjes komt uit een groot en 'beregezellig' gezin vol skeelerbroers, waarmee hij ook tijdens het WK behoorlijk contact houdt. "Ze zijn er niet bij, want vakantie nemen lukte niet meer, maar ze kijken op de livestream. Ik houd mijn vader van alles op de hoogte, want hij wil bijvoorbeeld ook alles over de baan weten. Tijdens mijn wedstrijden gaan ze helemaal los in de groepsapp. Ze leven echt met me mee en dat is heel leuk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan