Tickets
Shop
Nieuws 20 jul 2019

Ariëns luidt de noodklok: 'Er moet echt wat gebeuren'

Met enige tegenzin betrad Crispijn Ariëns zaterdagavond het podium. De 30-jarige Heerdenaar had voor de derde keer op rij de KNSB Marathon Cup gewonnen, maar echt trots kon hij er dit keer niet op zijn. Na welgeteld twee (!) marathons verzamelde Ariëns de meeste punten. "Dit verdient de sport niet."

Foto : Hidde Muije

De KNSB Marathon Cup Finale in Otterlo moest een spetterende afsluiter van het seizoen worden, maar al snel werd duidelijk dat de regen weleens roet in het eten kon gooien. De vrouwen reden nog een aantal rondes, maar toen het halverwege begon te regenen en te onweren besloot de organisatie de dames van het parcours te halen. Het betekende dat Bianca Roosenboom, die in Otterlo forfait moest geven vanwege haar valpartij vorige week bij het WK in Barcelona, het klassement na drie wedstrijden alsnog wist te winnen. Beau Wagemaker eindigde op de tweede plek en Berber Vonk op plek drie.

Bij de mannen werd de buit verdeeld na slechts twee wedstrijden. Van de vier geplande wedstrijden vielen er twee (Oldebroek en Otterlo) letterlijk en figuurlijk in het water. "Ik vind het vooral sneu voor de organisaties die er heel veel tijd en energie in hebben gestoken. Een organisatie als deze in Otterlo is goud waard", aldus Ariëns, die de Cup met weinig trots in zijn handen hield. "De afgelopen jaren had ik er echt voor gekoerst en nu is het alsof je halverwege de competitie zegt: laat maar zitten, we stoppen ermee. En zo is het ook wel een beetje. Het is jammer dat het zo moet aflopen."

Ariëns rijdt al wat jaartjes mee in het peloton en ziet de afgelopen jaren een behoorlijke terugloop qua aantal wedstrijden. In 2010 stonden er nog zestien Marathon Cups op het programma, vorig seizoen waren dat er nog maar zes. "Maar vier is echt dramatisch", stelt Ariëns. "Als het zo doorgaat, zijn het er volgend jaar nog maar twee. Ik wil niet te negatief zijn over onze sport, maar dat wordt wel heel moeilijk als het loopt zoals het nu loopt. We willen laten zien dat we een mooie sport hebben. Als ze nog toekomst zien in de sport, moet er wel wat gebeuren."

Gifbeker
Volgens Ariëns ligt het probleem bij de KNSB, die er volgens hem te weinig aan doet om de skeelersport te verkopen. "Als ik hoor hoeveel moeite het voor een organisatie kost om een skeelerwedstrijd via de KNSB te organiseren, denk ik: dat kan zoveel beter. Ik zou zeggen: Maak de drempel zo laag mogelijk voor een organisatie om een wedstrijd te organiseren. Laat het desnoods over aan de organisaties zelf, zoals in Heerde en Steenwijk die het afgelopen jaar samenwerkten. Als zij er iets moois van willen maken en het willen regelen, waarom niet?”

Arjan Smit, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB, begrijpt de reactie van Ariëns, maar vindt het te kort door de bocht om de bond als enige schuldige aan te wijzen. "Door samenloop van omstandigheden was het dit jaar extra lastig met de marathons. Organisatoren haakten vlak voor het seizoen af en weersomstandigheden gooiden roet in het eten", aldus Smit, die er het volste vertrouwen in heeft dat het volgend seizoen gaat veranderen.

"We erkennen dat het geen goed marathonjaar was, maar we gaan er vanuit dat de gifbeker nu leeg is. In 2020 staat er weer een volwaardige competitie", hoopt de voormalig inlineskater. "Er zijn genoeg betrokken organisaties en vrijwilligers en ik geloof erin dat zij zullen geven wat de sport verdient."

Ondanks de terugloop van het aantal wedstrijden en toeschouwers is Ariëns van mening dat de skeelersport zichzelf hoe dan ook verkoopt, mits er maar toeschouwers komen kijken. "Mensen die dit voor het eerst zien, snappen niet dat wij zo hard kunnen rijden en maar blijven gaan. Het is gewoon een hele leuke sport", aldus de Inlineskater van het Jaar van 2017/2018. Zelf heeft hij ook nog wel een idee. "Probeer combinaties op te zoeken met wielercriteriums, dan hoef je maar één keer het parcours af te zetten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan