Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2019

Kulizhnikov: 'Heb geen seconde naar de Olympische Spelen gekeken'

Pavel Kulizhnikov verkeert dit seizoen in uitstekende vorm. De Russische topsprinter won bij de eerste vier World Cups al zes keer goud en twee keer zilver. Toch baalt Kulizhnikov nog altijd dat hij de Olympische Spelen van PyeongChang vanwege een schorsing aan zich voorbij moest laten gaan. "Het was verschrikkelijk."

Foto : Sander Chamid

Kulizhnikov testte in maart 2016 (samen met een aantal andere Russen) positief op meldonium, een middel dat gebruikt wordt om hartproblemen te bestrijden, maar ook een middel dat een positieve uitwerking heeft op je uithoudingsvermogen. De schorsing werd enkele maanden later weer opgeheven, omdat meldonium pas sinds januari 2016 op de lijst staat en de WADA niet met zekerheid kon stellen hoelang dit middel in een lichaam blijft.

"De schorsing was weliswaar opgeheven, maar mijn motivatie om topsport te bedrijven was volledig verdwenen", aldus Kulizhnikov tegenover de ISU. De meeste Russische sporters werden echter wel geweerd van de Olympische Spelen in Zuid-Korea, waaronder Kulizhnikov en Denis Yuskov. "Dat is voor een sportman het ergste wat je kan overkomen. Op dat moment wordt alles van je afgepakt. Nee, ik heb geen seconde naar de Spelen op televisie gekeken."

Foto : Sander Chamid


Voor Kulizhnikov was het niet de eerste keer dat hij een schorsing aan de broek kreeg. In 2012 testte hij na een Junior World Cup positief en moest twee jaar toekijken. "Deze schorsing werkte als een motivatie om mij te bewijzen aan de buitenwereld", vervolgt de Rus. "Ik heb in deze periode heel hard getraind op tijdstippen dat er niemand op de baan was. Tijdens deze jaren begon ik me te realiseren dat ik mee kon doen met de beste sprinters uit Rusland en misschien wel met de rest van de wereld."

Zijn vertrouwen nam hij mee naar de internationale wedstrijden. Kulizhnikov won onder meer twee keer het WK Sprint en won drie keer goud op de WK Afstanden. Ook dit seizoen is hij weer een vaste klant op het podium. Zo stond hij al zes keer op de bovenste trede bij de World Cups. "Ik heb het plezier in het schaatsen weer teruggevonden en ik ben vastberaden om mijn eigen tijden te verbeteren en wereldrecords te rijden."

Kulizhnikov kijkt tijdens de World Cups naar zijn opponenten en probeert van ze te leren. "Mijn grootste concurrenten zijn de Japanse sprinters en Havard Lorentzen. Op hooglandbanen zijn de Canadezen ook goed, maar op laaglandbanen zijn de Japanners met hun korte slagen en snelle openingen ijzersterk. Ik kijk dan ook vooral naar de Japanners, want de meeste winst kan ik boeken bij de opening van de 500 meter."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan