Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2019

Succesvolle eerste WK-dag voor junioren in Baselga di Piné

De Nederlandse vrouwen zijn het WK junioren in Baselga di Piné flitsend begonnen. Op de 500 meter kleurde het gehele podium oranje. Bij de heren veroverde Janno Botman het brons. Later op de dag kwam er nog een tweede medaille bij voor Femke Kok op de openluchtbaan in Italië.

Femke Beuling noteerde een persoonlijk record van 38,38 op de 500 meter en dat leverde haar de wereldtitel op in haar laatste jaar als juniore. Het was tevens een verbetering van het meer dan twintig jaar oude baanrecord van Catriona Le May Doan. Op het podium werd de 18-jarige sprintster vergezeld door Femke Kok (38,64) en Michelle de Jong (38,81). Robin Groot eindigde als zevende in een tijd van 39,65. In de laatste rit had de Japanse Moe Kumagai een razendsnelle opening, maar gaf in de ronde veel tijd toe en belandde net naast het ereschavot (38,90).

Bij de heren veroverde Janno Botman een gedeelde bronzen medaille op de kortste afstand. Hij zette tot op de duizendste van een seconde dezelfde tijd neer als de Japanner Katsuhiro Kuratsubo. In de laatste rit werd Botman in een rechtstreeks duel verslagen door de uiteindelijke nummer één Koki Kubo uit Japan. Het zilver ging naar de Rus Artem Arefyev. Mika van Essen, Nederlands sprintkampioen bij de junioren, reed in de laatste bocht vermoedelijk in een scheur en kwam ten val. In de daaropvolgende rit moest Merijn Scheperkamp wachten op de ijsreparatie. In een tijd van 36,84 eindigde hij als zevende. Jordy van Workum en Yves Vergeer werden 41e en 43e.

Op de 1500 meter pakte Femke Kok de wereldtitel, met een verschil van slechts twee honderdste van een seconde bleef ze voor Karolina Bosiek uit Polen (2.03,73 om 2.03,75). De Noorse Ragne Wiklund werd derde in een tijd van 2.04,08. Robin Groot viel net buiten de prijzen (2.05,88) en Paulien Verhaar eindigde als zesde met 2.06,46.

Jae-won Chung ging er bij de mannen met de winst vandoor op de schaatsmijl. De Zuid-Koreaan zette een baanrecord voor junioren neer in een tijd van 1.48,82. Met een miniem verschil pakte Sergei Loginov uit Rusland het zilver (1.50,81) en was de bronzen medaille voor de Italiaan Francesco Betti (1.50,83). Merijn Scheperkamp was de beste Nederlander op plek vijftien, vlak voor Jordy van Workum. Yves Vergeer werd geklopt in een onderlinge strijd met Scheperkamp, hij werd 21e. Achter hem eindigde Janno Botman, die zijn race op één 'vaste' schaats reed wegens een vastzittend klapmechanisme.

De individuele afstanden van dit weekend tellen ook mee voor de allroundtitel, maar niet alle Nederlanders rijden voor dat klassement. Femke Kok en Jae-won Chung gaan na twee afstanden aan de leiding.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan