Tickets
Shop
Nieuws 23 aug 2019

Testevenement Icederby officieel aangekondigd

De ISU heeft in een verklaring laten weten dat zij in overeenstemming is gekomen met Icederby Europe over het houden van een testevenement in Thialf. Op zaterdag 7 september zullen in Heerenveen voor het eerst wedstrijden worden gereden in de nieuwe discipline.

Foto : Sander Chamid

"Deze testrun heeft als enige doel om de gezondheid en veiligheid van schaatsers te beoordelen en te waarborgen voor dit soort wedstrijden in een nieuw formaat", aldus de ISU in haar statement. "De testwedstrijd zal op geen enkele manier een echte competitie zijn. Icederby is overeengekomen dat er geen resultaten of ranglijsten worden vastgelegd en gepubliceerd en dat er geen commerciële activiteiten (kaartverkoop, media-aandacht, marketing, prijzengeld) plaatsvinden."

De discipline waarbij langebaanschaatsers en shorttrackers het tegen elkaar opnemen op een 220-meterbaan is bedacht in Zuid-Korea. Keirin, bekend uit het baanwielrennen, geldt als inspiratiebron. Naast eeuwige roem is er ook een flinke prijzenpot van in totaal twee miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. De intentie van Icederby Europe is om eind maart 2020 een echt toernooi te organiseren, als afsluiter van het schaatsseizoen. Als de organisatie goedkeuring krijgt van de ISU zal het evenement worden opgenomen in de wedstrijdkalender.

Europese Commissie
De internationale schaatsbond heeft Icederby lange tijd tegengehouden, en zelfs gedreigd schaatsers levenslang te schorsen als zij deel zouden nemen aan zulke wedstrijden. Oud-schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt vochten dit wedstrijdmonopolie aan bij aan de Europese Commissie en kregen gelijk. In 2016 werd in samenwerking met de KNSB voor het eerst een poging gedaan om Icederby naar Nederland te krijgen. Het evenement zou plaatsvinden in GelreDome, maar werd uiteindelijk afgeblazen omdat het financieel niet rondkwam.

"De KNSB verwelkomt nieuwe initiatieven die de schaatssport stimuleren. Ook Icederby is zo'n initiatief", laat technisch directeur Remy de Wit weten. De KNSB heeft geen rol of verantwoordelijkheid bij de testwedstrijd die in Thialf wordt gehouden. De organisatie heeft begin augustus laten weten de uitvoering onder eigen verantwoordelijkheid uit te voeren. "Daaronder vallen ook de regels met betrekking tot de veiligheid van de schaatsers. Over mogelijke samenwerking van de KNSB en Icederby voor het evenement van eind maart wordt in september verder gesproken."

Twee klassementen
Tijdens de presentatie van de Dutch Grand Prix in april werd al druk gespeculeerd wie er in het voordeel zou zijn en vooral ook op welk materiaal je het beste kunt rijden. De vaste shorttrackschaats of toch de klapschaats? En hoe zit het met het buigen en de ronding van de ijzers? Op het zomerijs dat acht weken in Thialf lag, werd daarom ook flink geoefend op de aangelegde ijsbaan rondom het middenterrein.

Op de website van Ice1, de merknaam van de Icederby Grand Prix, staat een aantal details wat betreft het beoogde klassement. Hoewel er dus 'gemengde' races worden gehouden, zal er een klassement worden opgesteld voor de klapschaats en een klassement voor de vaste schaats. Tijdens het testevenement in september wordt een zogeheten flying one lap gereden om een startvolgorde te bepalen en vervolgens massastartwedstrijden over vijf, drie en zeven ronden.

De organisatie heeft ook een lijst bekend gemaakt van prominente schaatsers die op basis van hun 'uitzonderlijke prestaties' op voorhand zijn uitgenodigd voor de finale van eind maart. Naast de dertien ambassadeurs zijn dat onder andere Kjeld Nuis, HÃ¥vard Lorentzen, Miho Takagi, Brittany Bowe, Shaolin Sandor Liu en Min-jeong Choi. Maar ook Shani Davis en Victor Ahn kunnen rekenen op een gegarandeerde startplek.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan