Tickets
Shop
Nieuws 18 apr 2019

Natalia Czerwonka overweegt carrière te beëindigen

Natalia Czerwonka overweegt een punt te zetten achter haar schaatscarrière. Onzekerheid over de toekomst van de Poolse allroundster is het gevolg van het ontslag van coach Arkadiusz Skoneczny, die samen met Tuomas Nieminen het sprintteam leidde.

Foto : Soenar Chamid

Naast de sprinters maakte Czerwonka ook deel uit van de trainingsgroep. Zij werkt al zeven jaren samen met Skoneczny. Hij kwam pas na de Olymipsche Spelen van Pyeongchang in dienst van de schaatsbond. "Nog een seizoen? Ik weet niet of er nog een seizoen komt. Ik zou er graag willen, maar nu zit ik in een moeilijke situatie", zegt Czerwonka tegenover TVN24. Skoneczny zou volgens geruchten te veel aandacht schenken aan Czerwonka. "Ik ben zeer verrast over het beëindigen van mijn contract. Tijdens het seizoen waren er geen signalen dat er iets mis is", aldus de coach.

"Niemand heeft dit met mij besproken en ik weet dat met anderen wel dergelijke gesprekken zijn gevoerd", vervolgt Czerwonka. "Ik heb zeven jaar met deze trainer gewerkt en sinds mijn ongeluk verbeter ik mezelf ieder jaar." In augustus 2014 raakte Czerwonka tijdens een trainingskamp zwaar gewond met hoofdletsel en een gebroken ruggengraat door een aanrijding van een tractor. Na meer dan een jaar keerde ze terug naar de sport. Het afgelopen seizoen verbrak Czerwonka twee Poolse records op de 1000 en 1500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City.

"Ik ben 30 jaar oud en heb een eigen sportacademie voor kinderen, maar aan de andere kant ben ik een schaatser die constant verbetert. Het is moeilijk voor mij om de sport te verlaten als ik vooruit ga en zie dat het logisch is. Ik wil me graag voorbereiden op de volgende Spelen, maar ik weet niet wat er zal gebeuren. Ik voel me verwaarloosd."

Het besluit van de Poolse schaatsbond is 'geen disciplinair ontslag' benadrukt marketingdirecteur Konrad Niedźwiedzki. Czerwonka en Skoneczny overwegen een interventie bij het ministerie van Sport en Toerisme.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan