Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2018

Jong en aanstormend: Ramona Westerhuis

Tijdens een zomer vol met inlineskaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren en jeugd. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Foto : Eline Hooghiemstra

Het was een turbulente zomer voor Ramona Westerhuis. Met een karrenvracht aan medailles kwam het 16-jarige talent uit Blokker thuis van de NK's in Heerde en Waarland. Bij de belangrijke wedstrijden in de Europa Cup presteerde ze goed en tussen de senioren bij de KNSB Marathon Cup in Achterveld eindigde ze op het podium. Meer redenen om met vertrouwen af te reizen naar het Europees kampioenschap in Oostende waren er haast niet te bedenken.

Strak van de zenuwen debuteerde ze op het EK. De piste in Oostende was haar niet onbekend, verre van dat zelfs, toch was het een heel andere ervaring dan de voorgaande wedstrijden aan de Belgische kust. "Het is best wel zwaar zo'n week. Voor de eerste dag ben je zo gestrest en zenuwachtig. Voor de teamsprint stond ik echt te shaken aan de start. Gelukkig reed ik heel goed en viel de spanning er een beetje af." Het resultaat na dag één was er dan ook naar: een bronzen plak op de punten/afvalkoers.

Trots en teleurstelling
Na die flitsende openingsdag kon de Noord-Hollandse in het vervolg van het toernooi niet nog eens juichen. Aan het einde van de week stond er wel vier keer een vierde plaats achter Westerhuis' naam. Direct na de races is de teleurstelling duidelijk zichtbaar. "Ik ben zo goed in vorm, had zoveel over. Als ik een paar keer eerder de sprint aanga, had er zoveel meer ingezeten. Dan waren ze er misschien nog overheen gekomen, maar nu heb ik niks gedaan."

De eerste teleurstelling slaat gelukkig al snel weer om. "Ik ben ook wel trots hoor. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik überhaupt zo goed mee kon rijden. Als ik het van die kant bekijk, ben ik wel heel blij. Ik hoor er wel echt bij als goede skeeleraar, bungel er niet maar een beetje naast."

Westerhuis geniet dan ook enige status in het juniorenpeloton. "Zeker in Nederland, maar ook op het EK, zie je dat de anderen achter me willen zitten en toch ook wel respect voor je hebben." Toch blijft ze ook kritisch. "Het is leuk dat ze me in de gaten houden, maar als je dan naar de resultaten kijkt… Je gaat toch altijd voor de winst."

Relativeren
Een toernooi van een week gaat je niet in de koude kleren zitten. De vermoeidheid ligt altijd op de loer. Buiten de baan staat ontspanning dan ook centraal. "Dan ga je gezellig eten en heb je het even niet over skeeleren, maar dan zeur je over de pasta die je elke dag drie keer moet eten." Wat volgt zijn enkele wijze woorden: "De baan en het hotel moet je zien te scheiden, want een week lang die zenuwen kun je niet aan."

Gelukkig zat de sfeer er tijdens het EK bij de Nederlandse ploeg goed in. "In het toilet Candy Crush spelen, Netflix kijken op een gejatte Playstation van de jongens of lekker een jankfilm kijken om alles even los te laten. Ik ben blij dat ik daar ook van heb kunnen genieten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan