Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2018

Spanning bij de eerste marathonwedstrijd, ook bij het publiek

Mooi weer, een baan vol met toeschouwers en een goede sfeer: de juiste ingrediënten waren aanwezig tijdens de eerste marathon. Een marathon zoals je het marathonseizoen wil beginnen. Het publiek dat er onwijs veel zin in heeft en bij de rijders heerst vooral spanning, een beetje angstzweet en adrenaline. Amsterdam barst weer los.

Foto : Soenar Chamid

De eerste wedstrijd na het zomerseizoen is altijd weer even kijken hoe het gaat lopen. Volgens verschillende toeschouwers is deze marathon wel één van de leukste. Het is op een buitenbaan, de lichtjes staan weer aan en de rijders hebben niets te verliezen bij de eerste wedstrijd. Bovendien staat Amsterdam volgens het publiek garant voor sfeer. Gelukkig starten we dit jaar droog, want er zijn jaren geweest dat het in Amsterdam regende tijdens de marathon.

Het is niet alleen voor de rijders spannend, ook de ouders van de rijders en bekenden voelen zich gespannen. Zo ook de familie van Sjoerd den Hertog. "Alles begint weer opnieuw. Vorig jaar zie je Sjoerd aan het einde van het seizoen de baan verlaten in een oranje trui, maar nu moet je weer afwachten. Wij kunnen niks doen, alleen maar afwachten en heel hard juichen. En we moeten er van genieten natuurlijk."

Nienke en Jeroen den Hertog

Dromendans
De dames trappen het seizoen af, helaas met in het begin van de wedstrijd al enkele valpartijen. Richting het einde van de koers wordt het peloton en het publiek opgeschrikt door een grote valpartij. Nadat de wedstrijd hervat is, sprint uiteindelijk Irene Schouten naar de eerste plaats. Zo maakt ze haar verwachtingen helemaal waar. Richting de wedstrijd van de heren stroomt er nog meer publiek de Jaap Edenbaan binnen en wordt er flink gediscussieerd over wie er gaat winnen en wat de avond verder gaat brengen. Dat is namelijk dé vraag die iedereen de afgelopen dagen bezighoudt.

Met op de achtergrond de nummers van Dromendans en het Vliegerlied rijden de mannen hun rondjes. Met koffie in de hand kijken de toeschouwers hoe de mannen vliegen over het ijs. Het publiek moet immers ook scherp blijven. En dat is ook nodig, want het is lastig te volgen hoe de wedstrijd verloopt doordat er twee grote groepen ontstaan. Als een groep wordt gedubbeld en eruit wordt gehaald is het voor het publiek ook beter te begrijpen. De koffies kunnen nu langzaam worden verruild voor de biertjes. Het is voor de toeschouwers immers ook zaterdagavond!

Wanneer de Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee vlak voor de wedstrijd binnenkomt met een grote cameraploeg in zijn kielzog en het publiek toch even een glimp van hem probeert op te vangen, beseft men halverwege de koers dat hij helemaal niet meerijdt. Maar er is geen tijd om daar over na te denken, want Peter Michael blijft aanvallen.

Kaarten geschud
Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen naar Amsterdam komen vanuit een club, dat zorgt voor sfeer in het publiek. Er komen zelfs mensen kijken die helemaal niets af weten van het marathonschaatsen, maar het mooi vinden om de sfeer te proeven. En er heerst een goede sfeer bij het marathonschaatsen.

De klap op de vuurpijl is als uiteindelijk Den Hertog als eerste over de finish komt. Wat een opluchting in de bocht van zijn fans, die inmiddels lichtelijk schor zijn na het schreeuwen om hem als eerste over de finish te krijgen. Euforie heerst, de sfeer zit erin en dan stapt Sjoerd op de hoogste trede met op de achtergrond het nummer Simply the Best. En zo is het, Sjoerd dé man van de avond!

Een mooie avond dus in Amsterdam. De kaarten zijn geschud, de sfeer zat er goed in en bij de topdivisie hebben ze er zeker een spektakelstuk van gemaakt. Dit is een marathon hoe je het wil zien en het is mooi om direct zo te beginnen.

Door: Celine van der Poel


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan