Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2018

Invitation Cup dag 2: Individuele superfinales en (gemengde) aflossingen

Op de tweede en laatste dag van de International Invitation Cup in Thialf werden zondag per individuele afstand zogenaamde superfinales verreden. Ook stonden er relays op het programma, zowel de 'gewone' als gemengde aflossing die sinds dit seizoen nieuw is.

Foto : Soenar Chamid

Op een Europees of wereldkampioenschap bepaalt normaliter een 3000 meter superfinale wie het eindklassement op zijn of haar naam schrijft. De opzet van deze International Invitation Cup was echter anders. Alle atleten waren evenredig in verschillende groepen (divisies) verdeeld waarbij elk land een bepaald aantal startplekken had. In de eerste groep (A-divisie) had Nederland er bijvoorbeeld zes en Hongarije vier plaatsen. Hiermee werd getracht om de niveaus beter op elkaar aan te laten sluiten.

Om meer variatie in de wedstrijden te krijgen, werden er zondag per afstand superfinales gereden. De samenstelling van die races is tot stand gekomen door een soort promotie/degradatie-systeem. Als voorbeeld nemen we de 1500 meter bij de dames. Op zaterdag werd de A-finale van de A-divisie gewonnen door Hanne Desmet, gevolgd door Lara van Ruijven en Sara Luca Bacskai. In de superfinale werd deze rit zondag aangevuld met de top drie van de B-finale uit dezelfde divisie (Petra Jaszapati, Suzanne Schulting en Rebeka Sziliczei-Nemet). De nummers vier tot en met laatst van de A-finale namen het vervolgens op tegen de top drie van de A-finale van de B-divisie. Enzovoorts.

Door deze rangschikking stond er een flink aantal wedstrijden op het programma, hieronder een overzicht van wat hoogtepunten.

1500 meter superfinales
Bij de dames werden er vier races afgewerkt. Rianne de Vries loerde in haar rit vanaf de laatste positie op haar vijf concurrenten en naar mate de wedstrijd vorderde, schoof ze steeds verder naar voren. Totdat ze zelf op kop reed en deze plek vasthield tot de finish. Marijn Wiersma werd tweede en Avalon Aardoom kwam al struikelend als derde over de meet. In de laatste rit werd in het begin de koppositie steeds door verschillende dames bezet. Na een paar ronden reed Suzanne Schulting aan de leiding, maar Petra Jaszapati drong aan en ging na de bel voor de laatste ronde toch nog voorbij Schulting.

Op een 1500 meter gaan de eerste rondjes gewoonlijk in een laag tempo, soms is er zelfs sprake van een surplace. Maar Shaoang Liu ging er in de zesde en laatste race bij de heren direct als een speer vandoor. De Hongaar behield zijn voorsprong van een halve baan en pakte zodoende de overwinning. Zijn broer Shaolin eindigde op plaats twee, voor Vladislav Bykanov uit Israël.

500 meter superfinales
Op de sprintafstand was de honger naar een goede start bij de heren groot. Het merendeel van de negen races had een valse start of een herstart vanwege een valpartij in de eerste bocht. In de wedstrijd tussen Attila Szasz uit Hongarije, Kay Huisman en de Let Reinis Berzins startte Berzins tweemaal vals en werd het zelfs een letterlijk man-tegen-man-gevecht. De strijd werd beslecht in het voordeel van de Nederlander.

Wanneer de rijders eenmaal goed vertrokken waren, barsten de strijd zoals gebruikelijk meteen los. Er waren een paar fraaie inhaalacties te zien, zoals Daan Breeuwsma die na de bel van de laatste ronde met een actie twee plekken opschoof naar plaats drie en deze ook vasthield.

Yara van Kerkhof | Foto : Soenar Chamid

Bij de dames werden er vijf finales gereden. De Hongaarse Jaszapati ging er in haar rit meteen vol gas vandoor terwijl Avalon Aardoom en Xandra Velzeboer in de achtervolging gingen. Velzeboer zag haar kansen op een ereplaats verdwijnen door een valpartij. Jaszapati zegevierde voor Aardoom en Danaé Blais uit Canada.

In de laatste 500-meterrace tussen de Canadese Mégan Boudrais, Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof nam Van Kerkhof vanaf het begin de leiding. Ze sloeg verschillende pogingen van Van Ruijven en De Vries af. Het werd nog even spannend, omdat het drietal bijna naast elkaar over de streep kwam. Van Kerkhof schreef de rit op haar naam (45,287) gevolgd voor Van Ruijven (45,335) en De Vries (45,359). Boudrais was halverwege de wedstrijd onderuit gegaan.

1000 meter superfinales
In de vier ritten bij de dames schreef olympisch kampioene Schulting ook deze superfinale op haar naam. Na winst op zaterdag verliep deze race bijna hetzelfde: in het begin was het even zoeken, maar toen Schulting eenmaal op kop lag, liet ze die positie niet meer los. In andere ritten waren er goede acties van Emma van Zuijlen, zij stelde een tweede plek veilig, en Wiersma, die eerst een poging buitenom waagde bij Velzeboer maar uiteindelijk binnendoor aan de leiding kwam. 

Bij de heren stonden er zeven races op het programma. In de voorlaatste rit was het schuivertje wisselen om de koppositie. Daan Breeuwsma, Dennis Visser en de Belg Stijn Desmet pakten telkens de leiding over van elkaar. Breeuwsma trok uiteindelijk aan het langste eind en klopte Visser en Desmet. Met een mooie inhaalactie buitenom greep Itzhak de Laat in zijn race de koppositie en gaf deze vervolgens niet meer uit handen. Sjinkie Knegt ging op de 1000 meter onderuit, ook Jasper Brunsmann kwam in zijn race in contact met de boarding maar wist zich wel staande te houden.

Jasper Brunsmann | Foto : Soenar Chamid

Aflossingen
De eerste afstand van de dag was de aflossing. De winst ging bij de dames met ruime voorsprong naar Nederland. Tineke den Dulk, Schulting, De Vries en Aardoom hielden Hongarije en team Nederland/België achter zich, met daarin Van Kerkhof, Van Ruijven, Van Zuijlen en Hanne Desmet. Bij de heren liepen de Hongaarse ploegen in beide races tegen een penalty aan. In de eerste rit boekten Knegt, De Laat, Breeuwsma en Visser een overwinning door een gemixt landenteam en de tweede Nederlandse ploeg bestaande uit Jasper Brunsmann, Friso Emons, Adwin Snellink en Sven Roes achter zich te laten. De andere race werd gewonnen door een gemixte ploeg, zij versloeg het derde Nederlandse team.

De wedstrijddag werd na de individuele afstanden afgesloten met de gemengde relays. Het nieuwe onderdeel waarbij twee dames en twee heren samen een team vormen staat op het olympische programma van de Spelen in Peking. Tijdens de World Cups is het onderdeel dit seizoen al toegevoegd.

Bij de junioren werd het tweemaal Nederland tegen twee Canadese ploegen. Al snel streden Nederland 2 en Canada 2 vooraan tegen elkaar terwijl de andere twee ploegen hun gevecht daarachter voerden. Vervolgens ging eerst het eerste team van Canada onderuit, en kwamen ook Nederland 1 en 2 ten val. Zodoende behaalde Canada 2 de overwinning, voor de Oranjetreintjes. Het eerste Canadese team kreeg uiteindelijk een penalty wegens niet correct finishen.

In de eerste race bij de senioren zorgde een vroege valpartij van Schulting voor een geheel uit elkaar geslagen deelnemersveld. Schulting vormde een team met Van Ruijven, Knegt en Breeuwsma en nam het op tegen Nederland 2 (Van Kerkhof, De Vries, De Laat en Visser) en twee Hongaarse ploegen. In de slotfase kwam Knegt ongelukkig ten val met een wat pijnlijke knie tot gevolg. Ook het eerste team van Hongarije kreeg een valpartij te verduren. Al met al leverden dit ook wat verwarring op bij degenen die de resterende rondjes aangaven waardoor zowel Nederland 1 als Hongarije 1 een DNF achter hun naam kregen. De winst ging uiteindelijk naar Nederland 2.

De tweede rit leverde Nederland 3 een overwinning op. Den Dulk, Van Zuijlen, Emons en Snellink bleven nipt voor een landenploeg bestaande uit drie Nederlanders en een Italiaanse. Het Belgische team kwam met een achterstand van tien seconden als derde over de meet.

Klik hier voor alle uitslagen.

World Cup selectie
Voor de Nederlandse rijders was de Invitation Cup tevens een selectiemoment voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Olympische medaillewinnaars Knegt, Van Kerkhof en Schulting waren al zeker van een startplek op de World Cups in Calgary en Salt Lake City. De winnaar van een individuele afstand in Thialf stelde eveneens een plaatsje veilig. De wedstrijden leverden echter geen verrassende namen op en zodoende werd de voltallige nationale ploeg geselecteerd.

Mannen: Sjinkie Knegt (1000 meter), Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser, Friso Emons. Meereizend reserve: Jasper Brunsmann (alleen Calgary)
Vrouwen: Suzanne Schulting (1000 meter), Lara van Ruijven (500 meter), Yara van Kerkhof (1000 meter en 500 meter), Rianne de Vries, Avalon Aardoom, Marijn Wiersma (alleen Calgary).

Voor zo ver nog niet ingevuld, zullen de individuele startbewijzen enkele dagen voor de wedstrijden worden verdeeld.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan