Tickets
Shop
Nieuws 13 okt 2018

Invitation Cup dag 1: Winst voor Van Ruijven en Schulting, derde plekken voor Knegt

In Thialf wordt dit weekeinde de International Invitation Cup gereden. Naast Nederlanders staan er ook shorttrackers uit onder andere België, Canada en Hongarije aan de start. Zaterdag stonden de 1500, 500 en 1000 meter op het programma.

Foto : Soenar Chamid

Per afstand werden er halve finales en finales verreden in verschillende divisies. Er waren opvallend veel valpartijen in deze eerste internationale ontmoeting.

1500 meter
In de halve finale van de A-divisie liepen Suzanne Schulting en Rebeka Sziliczei-Nemet uit Hongarije tegen een penalty aan en werden verwezen naar de B-finale. Daarin werd Schulting tweede achter de Hongaarse Petra Jaszapati. In de A-finale werd Lara van Ruijven geklopt door Hanne Desmet. De Belgische traint sinds deze zomer mee met de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) van bondscoach Jeroen Otter. Rianne de Vries en Avalon Aardoom eindigden op plaats vijf en zes. Marijn Wiersma, net als Aardoom debutante in de Nederlandse selectie, zegevierde in de B-divisie.

Bij de heren werd het in de A-divisie een een-tweetje voor de gebroeders Liu. Shaoang versloeg oudere broer Shaolin, Sjinkie Knegt en Dennis Visser. Als gevolg van een valpartij finishte Itzhak de Laat daarachter als vijfde en kreeg Daan Breeuwsma een straf. In de B-finale pakte de Israëliër Vladislav Bykanov de winst. Sven Roes van RTC Noord/Wadro en William Dandjinou uit Canada zegevierden respectievelijk in de B- en C-divisie.

Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma in de kussens | Foto : Soenar Chamid

500 meter
Op de kortste afstand werden in de A-divisie drie finales verreden. Van Ruijven versloeg in de A-finale Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer. In de B-finale pakte De Vries de winst en de Canadese Danaé Blais zegevierde in de C-finale. Léa Tessier uit Canada reed in de B-divisie naar de overwinning, voor RTC Noord/Wadro-rijdster Tineke den Dulk.

In de A-divisie klopte Shaolin Liu ditmaal zijn broertje Shaoang en werd Knegt opnieuw derde. Jasper Brunsmann, nieuwkomer in de NTS, eindigde op plaats vier. In de B-finale zegevierde Stijn Desmet, de broer van Hanne, voor Visser en Bykanov. De winst in de C-finale ging naar De Laat. De Canadees Nicolas Perreault zegevierde in de B-divisie en Jens van 't Wout greep de overwinning in de C-divisie.

1000 meter
In de A-divisie moest Schulting het begin van de race haar plekje zien te vinden, maar toen ze eenmaal op kop lag schaatste ze zonder problemen naar de overwinning. Jaszapati en Sziliczei-Nemet werden tweede en derde in de A-finale.

In de halve finale had De Vries een penalty gekregen en moest zodoende genoegen nemen met de B-finale. Daarin pakte Wiersma in eerste instantie de leiding, maar na een valpartij die werd bestraft met een penalty voor de jongeling, reed De Vries bijna de hele race op kop. Na de bel voor de laatste ronde probeerde Van Ruijven die positie nog over te nemen, maar dat mislukte. De Vries won de B-finale, voor Van Ruijven en Leá Chamberland-Dostie uit Canada. In de B-divisie nam Aardoom nam met een inhaalactie buitenom de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Ze kwam ruim voor nummers twee en drie Anne Floor Otter en Den Dulk over de streep. 

Foto : Soenar Chamid

Bij de heren boekte Shaoang Liu zijn tweede zege van de dag, voor broer Shaolin en Knegt. In de B-finale van de A-divisie wisselden De Laat en Breeuwsma tweemaal van koppositie voordat Bykanov de leiding in handen kreeg. Met een inhaalactie buitenom schoof Friso Emons naar plaats drie. De tweede nieuweling in de ploeg van Jeroen Otter kwam uiteindelijk als tweede over de meet, achter Bykanov en voor Breeuwsma.

In de C-finale reed Visser fier op kop naar de overwinning. In een sterke rit met spectaculaire inhaalacties verzekerde Brunsmann zich van de winst in de B-divisie. De finale van de C-divisie werd gekenmerkt door valpartijen. Alleen winnaar Tom Hofker en nummer twee Hessel van Berkum bleven de gehele race overeind. De overige vier rijders kwamen met grote achterstand over de meet.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan