Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2018

Zilver voor Schouten en Schouten op mass start

Irene en Simon Schouten hebben op de tweede dag van de World Cup in Obihiro het zilver op de mass start bemachtigd. Broer en zus verloren beiden nipt de eindsprint.

Foto : Margarita Bouma

Irene Schouten trok samen met Melissa Wijfje ten strijde. Met nog twee ronden te gaan lieten de Oranjevrouwen een mooie aanvalsactie zien. Wijfje trok de sprint aan voor Schouten, die het voor Nederland moest afmaken. De Italiaanse Francesca Lollobrigida kwam echter snel langszij, maar was te vroeg met haar aanval. Het was Schouten die met een lichte voorsprong de laatste bocht inging, waarna Nana Takagi met de kleine ruimte die er was toch binnendoor wist te komen. Achter de Japanse en Nederlandse sprintte Bo-Reum Kim naar het brons voor Zuid-Korea.

Bij de heren vertrok Chris Huizinga al vroeg in de koers bij het peloton. Hij reed rondenlang solo op kop, waardoor Simon Schouten in het peloton zijn krachten kon sparen voor de eindslag. Huizinga werd bijgehaald door een treintje in aanvoering van Bart Swings, waar later ook Schouten zich bijvoegde. Dat gaf Nederland met twee rijders in de kopgroep in de slotfase van de wedstrijd een sterke uitgangspositie. Schouten sprintte met een lichte voorsprong op de finishlijn af, maar werd op het nippertje ingehaald door een uitzinnige Italiaan. Het goud was dus voor Andrea Giovannini, achter Schouten was het brons voor de Zuid-Koreaan Cheonho Um.

Foto : Soenar Chamid

Bowe razendsnel
Brittany Bowe bemachtigde in Japan het goud op de 1500 meter. In een nieuw baanrecord bleef ze topfavoriet Miho Takagi in eigen huis voor. De tijd van 1.55,03 die de Amerikaanse in Obihiro op de klok zette, was tevens een verbetering van het record van de Japanse, die in de slotrit de Russin Yekaterina Shikova trof. Takagi leek nog even op de tijd van Bowe af te gaan, maar struikelde op de finishlijn en kwam net tekort (1.55,12). Directe tegenstandster Shikova bleef opvallend dichtbij en reed met 1.55,45 naar het brons.

Ireen Wüst moest het in 1.55,75 met plaats vier doen, gevolgd door Lotte van Beek (1.56,90) en Antoinette de Jong (1.57,01) op de vijfde en zesde positie. Joy Beune wist tijdens haar eerste wereldbeker de top tien te bereiken (1,57,62). Melissa Wijfje werd elfde in een tijd van 1.58,03. 

Foto : Soenar Chamid

Zilver en brons
Kjeld Nuis en Patrick Roest pakten zilver en brons op de schaatsmijl. De schaatsers van Team Jumbo moesten alleen Denis Yuskov voor zich dulden. De Rus snelde in de slotrit naar een nieuw baanrecord van 1.44,55 en was daarmee bijna drie tienden sneller dan Nuis (1.44,82).

"Ik baal hiervan", liet Nuis weten. "Mijn rit was niet optimaal, maar ik kon wel blijven doorrijden tot het einde. Alleen was het niet hard genoeg." Nuis dook met zijn tijd ruim onder zijn baanrecord, dat hij in november 2014 in Japan reed (1.45,97). "Ik reed een seconde harder. Toen ik mijn tijd zag, dacht ik: dit zou hem wel eens kunnen zijn. Als je dat gevoel hebt tot de laatste rit en iemand duikt er nog onder, dan doet dat pijn."

Patrick Roest, die zijn derde World Cup-medaille pakt op de 1500 meter, reed een ijzersterke race in Japan. Hij opende sneller dan tijdens het kwalificatietoernooi en finishte in 1.45,12, wat genoeg was voor het brons.

"Voor mijn gevoel had het nog wel iets beter gekund", zei hij. "We zijn hier nog niet zo lang, dus ik moet nog een beetje wennen aan het ijs. De bochten liepen nog niet helemaal lekker. Ik ben blij met mijn derde plek, maar ik weet ook dat er meer in zit."

Ploeggenoot Thomas Krol moest het ondanks een razendsnelle opening net naast het podium met plaats vier doen. Hij noteerde 1.45,36. Douwe de Vries eindigde met  1.47,51 op plaats veertien. Eerder op de dag reed Sven Kramer naar 1.48,10. Hij werd daarmee vierde in de B-groep, maar zou in de A-groep niet in de top vijftien hebben gestaan.

Foto : Huub Snoep

500 meter
Op de tweede 500 meter van het kampioenschap reed Pavel Kulizhnikov in de slotrit naar een nieuw baanrecord van 34,61. Hij bleef daarmee voor Ryohei Haga (34,71), die in eigen land naar zilver reed. Olympisch kampioen Håvard Lorentzen maakte het podium compleet (34,77).

Net naast het podium zien we de eerste Nederlanders die dit seizoen een 34'er noteerden. Kai Verbij (34,94) en Dai Dai N'tab (34,98) vonden zichzelf terug op een vierde en vijfde positie. Michel Mulder (35,23), Jan Smeekens (35,29) en Hein Otterspeer (35,48) eindigden respectievelijk op plaats dertien, vijftien en negentien.

Bij de dames werd de kortste afstand gewonnen door Nao Kodaira (37,29), voor Vanessa Herzog (37,65) en Olga Fatkulina (37,87). Jutta Leerdam was op plaats twaalf de beste Nederlandse (38,68). Letitia de Jong werd twintigste (39,22).

In de B-groep won Janine Smit (38,90), voor Femke Beuling (38,97) die tweede werd. Esmé Stollenga finishte daar als vijfde in 39,42.

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan