Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2018

Visser en Roest bezorgen Nederland goud op slotdag World Cup

Op de slotdag van de World Cup in Obihiro hebben Esmee Visser, Patrick Roest en de teamsprintmannen de Nederlandse equipe toch nog gouden medailles bezorgd. Roest was op de 5000 meter veruit de snelste en noteerde een nieuw baanrecord. Visser pakte de zege én het baanrecord op de 3000 meter.

Foto : Sander Chamid

De olympisch kampioene op de 5000 meter was met 4.04,60 een kleine halve seconde sneller dan Natalia Voronina (4.05,02) en Martina Sablikova (4.05,23). Voor Visser was het bovendien de eerste keer dat ze in de A-groep van een wereldbeker reed. Ireen Wüst en Antoinette de Jong, die eerder vandaag nog de 1000 meter hadden gereden, eindigden als zesde en zevende. Melissa Wijfje zag haar naam terug op plek tien, Reina Anema op plek dertien.

"Dit is een mooi begin", beaamde Visser, die niet helemaal tevreden was met haar race tegen Wijfje. "Ik vond mijn race niet heel goed, vooral omdat ik in het begin drie keer niet lekker kruiste. Het was een beetje gehaast en rommelig, ook qua rondetijden die nogal schommelden."

"De overwinning had ik niet zien aankomen. Nationaal en internationaal wordt er heel hard gereden, maar ik zie mijzelf nog niet als de beste. Ik moet mezelf nog bewijzen, daarom was ik vooraf best wel gespannen. Je mag dan wel olympisch kampioen zijn, dit was toch echt pas mijn eerste wereldbekerrace in de A-groep. Het is allemaal nog een beetje wennen."

5000 meter
Roest veroverde op de 5000 meter zijn eerste individuele gouden medaille op een World Cup. De 22-jarige Lekkerkerker reed een uiterst vlakke race en noteerde bijna elk rondje een 29,5. Daarmee kwam hij uit op een tijd van 6.13,01 en was daarmee ruim vier seconden sneller dan de nummer twee Rumyantsev (6.17,67). Marcel Bosker eindigde met 6.18,12 knap derde.

"Ik ben heel erg tevreden", sprak Roest na afloop voor de camera van de NOS. "De snelheid kwam makkelijk, al had ik het in de laatste drie rondjes wel lastiger. Ik voelde me kapot gaan, maar mijn rondetijden bleven goed en stabiel. Dit geeft vertrouwen voor de volgende World Cup in Tomakomai. Eens kijken of ik daar ook het baanrecord op mijn naam kan krijgen."

Douwe de Vries, de ploeggenoot van Roest, moest het doen met een achtste plek. Simon Schouten, die zaterdag nog zilver pakte op de mass start, werd elfde. Sven Kramer had zich afgemeld voor de 5000 meter, de Fries kampt nog altijd met rugklachten.

1000 meter
Pavel Kulizhnikov wist de 1000 meter overtuigend te winnen. De Russische sprinter was met 1.07,85 de enige die onder de 1.08 bleef. Kjeld Nuis pakte het zilver (1.08,39) en Thomas Krol greep brons (1.08,62). Nuis legde het in een onderling duel af tegen Kulizhnikov, die tevens een baanrecord reed. De Rus won eerder dit weekend ook al de tweede 500 meter. 

"Ik ben op waarde geklopt", gaf Nuis tegenover de NOS aan. "Ik was na 600 meter lekker op weg, maar ik verpruts het dan in de bocht erna. Daar moet ik juist het verschil maken, maar ik maakte foutjes en dan ben je een makkelijke prooi voor zo'n snelle man", doelde hij op Kulizhnikov. "Tegen hem moet je heel scherp zijn, anders word je naar zilver gereden. Het seizoen duurt gelukkig nog lang. Ik ben nu nog niet zo goed als hij, maar ik hoop dat het goed gaat komen."

Kai Verbij eindigde achter de Noor Havard Lorentzen als vijfde. Hein Otterspeer (dertiende) en Gijs Esders (zeventiende) haalden de top tien niet. 

Bij de vrouwen wist Vanessa Herzog de 1000 meter te winnen De Oostenrijkse klopte de Japanse vrouwen Miho Takagi (1.14,82) en Nao Kodaira (1.14,84). Met een tijd van 1.14,56 noteerde Herzog tevens een baanrecord. Voor Herzog was het haar derde wereldbekeroverwinning en de tweede op de 1000 meter.

Ireen Wüst eindigde als vijfde en werd daarmee de beste Nederlandse. Ook Letitia de Jong (negende) en Jutta Leerdam (tiende) eindigden in de top tien. Antoinette de Jong viel daar net buiten (elfde), terwijl Joy Beune als achttiende eindigde.

Teamsprint
Op het laatste onderdeel van de dag, de teamsprint, hebben de Nederlandse ploegen goud en brons gewonnen. Michel Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis waren bij de mannen de snelste van het veld. Het trio was iets meer dan een seconde sneller dan de nummer twee Noorwegen. Canada ging daarachter naar het brons. Bij de vrouwen snelden Janine Smit, Femke Beuling en Jutta Leerdam keurig naar het brons. De vrouwen moesten het echter afleggen tegen Rusland en Japan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan