Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2018

Tweemaal zilver voor Nederland op ploegenachtervolging in Japan

Op de eerste dag van de World Cup in Obihiro viel de Nederlandse ploeg direct in de prijzen. Op de ploegenachtervolging waren het Ireen Wüst, Joy Beune en Lotte van Beek die een medaille mochten ophalen.

Foto : Soenar Chamid

Ploegenachtervolging
In de tweede rit reden de Russinnen met een tijd van 3.01,11 het oude baanrecord van Nederland (Wüst, Leenstra, Joling) al uit de boeken. Het Nederlandse team, nog altijd zonder bondscoach, betrad als volgende kanshebber het ijs. Wüst, Beune en Van Beek bleven lang op het schema van de Russische ploeg rijden, maar doken met 3.00,13 alsnog een seconde onder hun tijd. In de laatste rit kwamen de olympisch kampioenen van PyeongChang in actie. De Japanse ploeg onder leiding van Johan de Wit ging als een speer uit de startblokken. Ayana Sato, Miho Takagi en Nana Takagi haalden de Duitse ploeg zelfs in en stoomden naar de winnende tijd: 2.57,80.

Net als bij de vrouwen was het ook bij de mannen de Russische ploeg die een eerste serieuze tijd op de klokken zette. Aleksandr Rumyantsev, Danila Semerikov en Sergey Trofimov noteerden 3.41,26, een baanrecord. De Nederlanders met Marcel Bosker, Douwe de Vries en Chris Huizinga kwam in de vierde rit niet aan de tijd van de Russen. De gelegenheidsploeg passeerde na 3.42,14 de meet. In de zesde en laatste rit reden de Noren op het inmiddels flink kapot gereden ijs. De ploeg met Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen en Håvard Bøkko, die in februari nog olympisch kampioen werd, kwam met 3.42,77 niet aan de Russische toptijd. 

Kodaira blijft winnen
Bij de vrouwen stond er net als vorig jaar geen maat op Nao Kodaira. In 37,49 was ze ondanks een misser op het laatste rechte eind afgetekend de snelste. Achter Kodaira werden Vanessa Herzog (37,62) en Maki Tsuji (38,04) tweede en derde. Jutta Leerdam moest het in haar rit afleggen tegen de pijlsnelle Tsuji en werd elfde (38,66). Letitia de Jong verschalkte weliswaar haar tegenstander Yekaterina Aydova, maar kwam met een eindtijd van 38.84 niet verder dan de vijftiende plaats. 

Diep in de Nederlandse nacht kwamen de overige Nederlandse vrouwen al in de B-groep in actie. Olga Fatkulina ging er met de winst vandoor. Janine Smit had weliswaar de snelste opening, maar kwam net tekort voor het podium: vierde. Debutante Esmé Stollenga werd zesde, Femke Beuling zevende.

Bij de mannen staken er twee duidelijk boven het veld uit. De titanenstrijd tussen Håvard Lorentzen en Pavel Kulizhnikov werd beslist in het voordeel van Lorentzen, die in een tijd van 34,73 de concurrentie te snel af was. Kulizhnikov werd met 34,77 tweede. De jonge Japanner Tatsuya Shinhama werd derde in een tijd van 34,87. De enige Nederlander in de top-10 was Jan Smeekens, die met 35,08 zevende werd. Na een valse start van Kjeld Nuis was Dai Dai Ntab net als op het World Cup kwalificatietoernooi twee weken terug opnieuw slecht weg. Met zijn eindtijd van 35,32 eindigde hij als vijftiende. 

Massastart mannen
Voor het hoofdprogramma werden vannacht ook de halve finales van de massastart verreden. Zowel Chris Huizinga als Simon Schouten wist zich te plaatsen voor de finale, die morgen wordt verreden. De vrouwen reden geen halve finale en dat betekent dat Irene Schouten en Melissa Wijfje sowieso in actie mogen komen zaterdag.

Alles over de World Cup in Obihiro vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan