Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2018

Thomas Krol kan wel wat leren van haantjesgedrag

Nog elke avond zit Thomas Krol met een headset klaar voor een online game met zijn 'familie' van Team Reggenborgh, maar op het ijs staat hij dit weekend in zijn nieuwe geel-zwarte tenue van Team Jumbo. In april maakte de man uit Deventer na vijf jaar de overstap van Team Van Velde naar coach Jac Orie: "Dat hij mij belde vond ik best een compliment."

Foto : Sander Chamid

"Na de Spelen wilde ik sowieso al kijken wat de opties waren, dat had ik van tevoren bedacht. Dat leek me een mooi moment", begint Krol. Jac Orie toonde interesse in de schaatser en na een gesprek, dat de twee voerden toen Krol tussen twee vakanties door voor één dag in Nederland was, waren beide partijen meteen positief. "Ik hoefde alleen nog op groen licht van de ploeg te wachten, en toen heb ik het eigenlijk direct gedaan."

Terwijl Krol zich bij zijn nieuwe collega's voegde, kreeg zijn oude sprintploeg Plantina het lastig in de zoektocht naar een nieuwe sponsor. Er werd door de KNSB en NOC*NSF uit nood zelfs een topsport trainingsgroep opgezet. "Ik gun ze het allerbeste en vind het lullig dat het zo lang heeft geduurd, ze zijn toch wel een beetje mijn familie geworden. Ik zoek ze nog steeds op en we doen bakkies."

Nieuwe familie?
Op de Playstation heeft hij bijna elke avond contact met zijn voormalig teamgenoten. Ze spelen online het spel Fortnite. "Behalve Pim (Schipper, red.), hij doet niet aan gamen", lacht Krol. "We zijn best fanatiek, maar als het spel een beetje dood is praten we over hoe het gaat met iedereen. Het is eigenlijk gewoon een sociale bezigheid."

Of Krol inmiddels ook een nieuwe familie heeft gevonden bij Team Jumbo? "Het is een iets andere sfeer. Niet negatief, maar ik moest wel even wennen. Er is iets meer haantjesgedrag, maar daar kan ik ook wel wat van leren; iets harder zijn in plaats van te aardig. Dat het een ploeg is met allrounders én sprinters is voor mij de voornaamste reden dat ik ben gegaan."

Trainingen die Krol, als man van de 1500 meter, in zijn oude ploeg vaak alleen moest dragen, rijdt hij nu in een evenwichtige trein. "Ik hoef niet driekwart meer op kop te rijden, en het gaat daarnaast veel harder. Er zit een niveauverschil in, al is dat niet altijd goed voor mij, Ik moet soms ook rustig aan doen en op de hoeken focussen. Mijn tweede en derde ronde kunnen een stuk beter en ik denk dat dat gaat lukken bij deze ploeg."

Geen garantie
Krol miste vorige winter de Olympische Spelen, hij werd slachtoffer van de complexe selectiematrix en dat gaat niet nog een keer gebeuren, verkondigt hij stellig. "Er is één ding dat ik mezelf kan verwijten: als ik zelf harder had geschaatst tijdens het olympisch kwalificatietoernooi was er niks aan de hand geweest. Ik wil zorgen dat ik de beste word. Dan kan dat gezeur niet meer voorkomen."

Met gezonde revanchegevoelens op zak start hij nu aan het nieuwe seizoen. Hoe het met de vorm staat? "De fietstesten waren supergoed in de zomer. Er is natuurlijk geen garantie dat je dan hard gaat schaatsen, maar de tijden liegen er vooralsnog niet om. Ik heb een aantal races gereden die beter waren dan ik tot nu toe heb geschaatst."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan