Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 15 nov 2018

Dilemma's met Marcel van Ham: 'Ben zelf ook nooit als eerste weg'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan marathonschaatser Marcel van Ham.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam:
 Marcel van Ham
Geboortedatum: 15-03-1990
Geboorteplaats: Alkmaar
Team: Okay Fashion & Jeans/Interfarms
Opmerkelijk: Van Ham had vorig seizoen de keuze gemaakt te stoppen met schaatsen. Bij het afscheid van zijn thuisbaan greep hij net naast de overwinning. Op de Weissensee kwam hij echter terug van zijn beslissing en koos hij ervoor om toch door te gaan.
Social media: "Ik heb wel Facebook en Instagram, maar daar kijk ik eigenlijk alleen op als ik niets te doen heb tijdens een trainingskamp."

Dilemma’s
Kunstijs of natuurijs
"Sowieso natuurijs. De wedstrijden zijn er mooier en langer en iedereen moet meer afzien. Er zijn meer rijders die op kunstijs goed kunnen schaatsen. Op natuurijs moet je wat meer skills hebben. Ik houd er wel van als mensen zich kunnen onderscheiden in de koers. Als je dan een wedstrijd wint, pak je een grotere prijs. Op de baan is het makkelijker schaatsen en op natuurijs krijg je een selecte club die het gaat uitmaken. Het schaatsen op natuurijs is mooier om te zien en ook leuker om te doen."

Weissensee of Luleå
"Ze hebben allebei wel wat. De Weissensee is altijd mooi omdat er veel publiek staat. Luleå vond ik vorig jaar ook heel mooi, omdat het zo bizar koud was. Dan kies ik toch voor Zweden. Met die barre omstandigheden wordt de koers nog harder. Het extreme in Zweden vind ik mooi. Op de Weissensee wordt de koers toch altijd een stuk meer gecontroleerd.”

Alkmaar of Heerenveen
Lacht. "Alkmaar. Heerenveen is altijd een mooie koers omdat het zo verschrikkelijk hard gaat, maar bij Alkmaar heb ik toch altijd het bijzondere thuisgevoel. Thuiswedstrijden zijn gewoon altijd mooi. Ik schaats tegenwoordig meer in Heerenveen dan in Alkmaar, dus het zou wel mooi zijn als ik in Alkmaar zou kunnen winnen. Binnenkort heb ik weer een nieuwe kans."

Bier of wijn
"Ik houd meer van wijn, maar dan wel in combinatie met lekker eten, een goed restaurant en gezellige mensen. Een goede setting en een bijpassende wijn erbij, daar houd ik van. Dat vind ik lekkerder dan dat ik thuis op de bank een biertje opentrek."

Auto of fiets
"Ik pak toch wel vaak de auto, maar vooral in de zomer vind ik de fiets ook lekker. Het verschilt een beetje, maar mijn voorkeur gaat uit naar de auto. Dat is toch wel makkelijk."

Skeeleren of langebaanschaatsen
"Oei. Deze is echt lastig! Ik denk toch skeeleren. De sfeer is bij het skeeleren zo open, vrij en ontspannen dat je daar gewoon veel meer lol bij hebt. Maar ik vind langebaanschaatsen ook echt heel mooi hoor. Alleen de sfeer rondom langebaanschaatsen is altijd gespannen. Iedereen is altijd zo gestrest, dat ook als je zelf ontspannen bent, je bij de rest van de mensen alleen maar strakke koppies ziet. Dan denk ik: ja jongens, kun je ook nog lachen met elkaar? Doe eens niet zo verschrikkelijk serieus allemaal. Vlak voor de start moet je natuurlijk wel serieus zijn, maar niet anderhalf uur van tevoren al."

Van Ham in actie bij de KNSB Cup in 2015 | Foto : Sander Chamid

100 kilometer schaatsen of skeeleren
"Dan kies ik wel weer voor het schaatsen. Honderd kilometer wedstrijd in het schaatsen is leuker, omdat je een bredere groep hebt die de wedstrijd kan maken. In het skeeleren blijft dan maar een heel select gezelschap over. Dat is mooi, maar daarvan wordt het koersverloop minder actief en dan is het al snel gedaan. Er zijn maar een paar die de afstand goed aan kunnen en de rest valt vanzelf af. Dan is de winnaar nog niet bepaald, maar het koersverloop al wel. In het schaatsen gebeurt er veel meer en dat is leuk."

Pasta of pannenkoeken
"Pasta. Ik heb niet echt een vaste maaltijd voor de wedstrijd, ik eet waar ik zin in heb. Wel gezond natuurlijk en dat je nadenkt over wat je eet voor de wedstrijd. Geen patat en kroketten dus. Ik vind pannenkoeken wel lekker, maar om vaker te eten trek ik pasta beter dan pannenkoeken."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
"Liever in slechte vorm op het ijs. Dan doe ik tenminste nog mee. Als ik in bloedvorm langs de baan sta, heb ik daar niks aan. Dan hoef je ook niet in bloedvorm te zijn. Ik doe liever mee dan dat ik niks doe."

Strand of bergen
"Ik ga liever naar de bergen. Fietsen en hiken in de bergen vind ik mooi, op het strand houdt het toch vaak op bij liggen. Surfen vind ik dan nog wel leuk. Het is vaak wel ontspannen, maar dat kan ik niet de hele vakantie doen, anders word ik gek. Ik houd wel van actieve dingen doen, de hele dag op het strand liggen is niks voor mij."

Vroeg opstaan of laat naar bed
"Ik ben echt wel een avondmens, dus ga liever laat naar bed. Soms heb ik 's avonds nog werk en dan is het wel lastig om er op tijd in te gaan, maar Netflixen of gezelligheid met vrienden en familie houd ik ook wel van. Dan hoeft niet iedereen weer vroeg naar huis. Ik ben zelf ook nooit als eerste weg."

Personal training of groepsles
"Personal training. Bij een groepsles heb ik veel minder contact met de mensen waar ik mee bezig ben. Dat contact maken vind ik heel belangrijk. Als ik training geef, ben ik heel erg bezig met hoe mensen het doen. Hoe ze dingen uitvoeren en hoe hun techniek is. In groepslessen is dat minder goed te corrigeren dan in een personal training. Daar haal ik zelf veel meer voldoening uit en ik denk de mensen die ik train ook."

Snor of baard
"Baard. Ik denk dat ik me al een jaar of drie niet meer helemaal glad geschoren heb. Die baard laat ik wel staan ja. Alleen een snor zou me ook niet zo staan eerlijk gezegd."

Terug naar vaste schaatsen of elke wedstrijd andersom schaatsen
"Jeetje, dan zou ik andersom gaan schaatsen. Een beetje tegendraads moet je wel zijn toch? Ik vind dingen die anders zijn dan anders altijd wel leuk. De vaste schaats hebben we al gehad, dus laten we dan maar iets doen wat nieuw is en andersom gaan schaatsen. Ik kan wel de bocht andersom rijden, maar ik ben er geen wereldwonder in. Ik stap wel door hoor, maar ik kan hem niet versnellen. Het zou wel mooi zijn om een baan in een achtje te leggen, dat je afwisselend linksaf en rechtsaf moet. Dat zou wel leuk zijn voor een keer."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan