Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 29 nov 2018

Dilemma's met Letitia de Jong: 'Vind kattenfilmpjes leuk om te kijken'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Letitia de Jong.

Foto : Sander Chamid

Bio
Naam: Letitia de Jong
Geboortedatum: 05-03-1993
Geboorteplaats: Veenwouden
Ploeg: Team IKO
Specialiteit: Sprint
Opmerkelijk: De Jong eindigde als elfde in de selectiematrix en miste zodoende net de Olympische Spelen in Pyeongchang. In januari veroverde zij haar eerste nationale sprinttitel. 
Twitter: @letitiadejong
Instagram: @letitiadejong

Dilemma's
500 meter of 1000 meter
"1000 meter. Op de 500 meter moet alles kloppen, dat geldt ook wel voor de 1000 meter maar daar komt een stukje uithoudingsvermogen bij kijken. Maar de combinatie in een sprintvierkamp vind ik het allerleukste."

Hond of kat
"Kat. Ik heb geen van beide en vroeger ook nooit gehad, dus ik ben niet zo'n huisdierpersoon. Maar ik vind kattenfilmpjes best wel leuk om te kijken."

Binnenbocht of buitenbocht
"In de binnenbocht voel je nog meer de snelheid, omdat het iets krapper is. Als het goed gaat, neem je ook veel meer snelheid mee het rechte stuk op. Het maakt mij niet uit of ik in de binnen- of buitenbaan start. Het verschilt per keer wat ik het liefste heb en dat hangt ook van de tegenstander af. Als je buiten start en je rijdt tegen iemand waarvan je weet dat zij niet zo snel opent, is dat natuurlijk wel lekker. Maar wat betreft de laatste bocht maakt het niet zoveel uit."

Dit bericht bekijken op Instagram

NEDERLANDS KAMPIOEN SPRINT!

Een bericht gedeeld door Letitia de Jong (@letitiadejong) op

Strand of bergen
"In de bergen fietsen als sprinter, daar ben ik niet echt fan van haha. Vroeger gingen we ook altijd op vakantie naar het strand. Met de zee en de wind, en de werking van de getijden vind ik mooier dan de bergen. Als ik na het seizoen op vakantie ga ben ik vaak wel moe, maar ik kan niet een hele week op het strand liggen. Dat lukt me niet."

Fietstraining of krachttraining
"Dat is een lastige... Je kunt een sprinttraining op de fiets doen maar ook intervallen of een duurrit. Het leuke aan schaatsen is de afwisseling van trainingsvormen dus ik kan niet kiezen."

Bier of wijn
"Wijn. 's Zomers vind ik een witbiertje ook wel lekker, maar over het algemeen kies ik voor rode wijn. Op speciale gelegenheden een glaasje wijn bij het eten moet kunnen, ook tijdens het seizoen."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Dan kies ik voor wereldkampioen. Die titel blijft voor altijd terwijl een wereldrecord een week later weer verbroken kan worden. Maar ik zou beide graag willen hoor, haha. Als ik nu naar snelle banen ga, denk ik wel aan persoonlijke records maar niet aan een wereldrecord. Ik word liever wereldkampioen sprint, want dan ben je over vier afstanden de beste en dat lijkt me mooier dan op één afstand. Je kunt ook een afstand winnen met een uitschieter. Maar met een vierkamp heb je het spel van de concentratie en constant presteren. Dat hoort ook bij sprinten."

Boek lezen of film kijken
"Het is een close call, maar ik ga voor film kijken. Ik ben naast het schaatsen ook bezig met m'n studie en daarvoor lees ik vrij veel. Voor de afleiding ga ik op dit moment sneller voor een filmpje kijken 's avonds. Maar nu ben ik bijvoorbeeld op fietskamp in het buitenland, dan lees ik liever een boek. Het hangt van de situatie af."

Studeren of trainen
"Op dit moment is het trainen. Schaatsen staat volledig op nummer één. Maar ik denk dat het elkaar kan versterken en niet per se in de weg hoeft te staan. Momenteel ben ik bezig met m'n scriptie en kan ik zelf de tijd indelen. Voorheen blokte ik bepaalde periodes in, rondom een tentamen, en keek ik van te voren of het uit kwam met wedstrijden of trainingen. Dan besloot ik of ik het tentamen wel of niet ging maken. In zo'n periode besteedde ik naar verhouding meer tijd aan de studie. Met m'n scriptie ben ik eigenlijk constant bezig. Ik heb altijd gestudeerd naast het schaatsen dus ik ben niet anders gewend. Het is fijn om iets anders te hebben, zoals bijvoorbeeld met het olympisch kwalificatietoernooi. Dat viel net niet de goede kant op en dan is het wel prettig dat je je nog op iets anders kan richten. Ik denk ook dat het goed is om je op andere vlakken te blijven ontwikkelen. Het geeft ook wat rust om iets te hebben waar je op terug kunt vallen."

Koffie of thee
"Ik drink eigenlijk alleen thee als ik ziek ben. Koffie drink ik meestal zwart, maar in een goede koffiezaak bestel ik vaak cappuccino. Ik ben niet zo'n koffiefreak met een heel duur apparaat."

Kunstijs of natuurijs
"Kunstijs. Ooit ben ik wel begonnen met schaatsles om te kunnen schaatsen op natuurijs. Maar wij zijn nu zo gewend aan kunstijs en het finetunen met je techniek. Op kunstijs voelt het heel anders. Het is geen topsport meer als ik op natuurijs ga schaatsen. Maar ik vind het wel heel leuk en gezellig als er natuurijs ligt. Mocht er dan een NK Kortebaan komen en het past in m'n programma dan zou ik wel meedoen."

Auto of fiets
"Auto. Je bent wat vrijer, het gaat sneller en je kunt verder weg. Fietsen doen we best veel in trainingen. Ik ga niet vaak boodschappen doen op de fiets. Je kunt ook minder spullen meenemen dus het is handiger om de auto te pakken."

Zelf koken of uit eten
"Zelf koken. Wij zijn veel onderweg en dan ga je altijd uit eten. Dat gaat ook vervelen. Behalve als je een speciale gelegenheid hebt natuurlijk. Ik vind het ook leuk om zelf te koken, als ik er tijd voor heb. Mijn specialiteit? Mijn vriendin zou zeggen Indiaas eten met zelfgemaakt naanbrood."

Warming-up of cooling-down
"Warming-up is iets actiever en daar steek je wat meer tijd in. We doen verschillende dingen, naast warmfietsen ook bijvoorbeeld coördinatie- en rekoefeningen."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
Lacht. "Zijn de wedstrijden dan ook 's nachts? Niet? Dan kies ik voor het publieksuur, anders moet je in zo'n gek ritme leven en dat is ook ongezellig voor je omgeving."

Zingen of dansen
"Geen van beide. Ik heb vroeger wel een muziekinstrument bespeeld, maar verder ben ik niet muzikaal onderlegd. Doe mij maar sport, haha. Na de World Cups in Japan heeft een aantal rijders daar karaoke gezongen, maar ik was er niet bij."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Ja, dat is lastig. Ik denk aangemoedigd worden. De laatste tijd heb ik Ireen (Wüst, red.) veel aangemoedigd, maar dan ben je vaak veel zenuwachtiger dan wanneer je zelf aan de start staat. Dan rijd ik toch liever zelf. Of ik de aanmoedigingen hoor, verschilt per keer. Het hangt er ook vanaf wie het is en hoe je in de race zit. Soms hoor ik helemaal niks en andere keren krijg ik best veel mee. Vooraf kijk ik nooit naar de tribune, pas na de race doe ik dat. Mijn vaste fanclub is m'n ouders."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan