Tickets
Shop
Nieuws 21 mei 2018

Round-up NK Marathon: Ariëns soleert naar titel, Roosenboom pakt goud in de sprint

Het Noord-Hollandse Waarland was deze Tweede Pinksterdag het decor van het NK Marathon. Crispijn Ariëns werd na een lange solo Nederlands kampioen, bij de dames had Bianca Roosenboom de sterkste eindsprint uit een kopgroep van vijf.

Foto : Glenn Wassenbergh

Senioren
Imke Vormeer besloot bij de dames aan het begin van de koers alleen op pad te gaan. Het peloton brak gelijk in tweeën maar haar poging strandde. Even later probeerden Elma de Vries en Manon Kamminga weg te komen maar ook deze inspanning werd teniet gedaan door het peloton. Vervolgens gooide Gerline Crediet de knuppel in het hoenderhok.

Zij kreeg gezelschap van Bianca Roosenboom, Elsemieke van Maaren, Lisa van der Geest en Vormeer. Het uitgedunde peloton keek gaandeweg tegen een achterstand aan van bijna twee minuten. Met nog vijf ronden te gaan, waagden Marieke Driesprong en Jannitta van den Brink-Spigt de sprong, maar de vijf koploopsters kregen ze niet in zicht. In de eindsprint zegevierde Roosenboom met overmacht, voor Van Maaren en Van der Geest.

Bij de heren reed Crispijn Ariëns halverwege de koers weg uit het peloton. Hij kreeg aanvankelijk Kay Schipper nog mee, maar al snel bleef de geboren Brabander als enige vluchter over. In een gestaag tempo bouwde hij zijn voorsprong uit tot een minuut. "Ik kon een strak tempo rijden, alleen de laatste vier rondjes had ik het zwaar."

Zijn ploeggenoten deden knap afstopwerk in het peloton en met elke poging die er kwam, zat er iemand mee. Onder andere Bob de Vries, Robert Post, Gary Hekman en Ruurd Dijkstra zetten de achtervolging in. Na een solo van zo'n twintig kilometer kon Ariëns in de finishstraat het applaus van het publiek in ontvangst nemen. Casper de Gier werd op grote achterstand tweede, net voor het peloton, waarin Chris Huizinga de sprint om het brons won.

Junioren A
Bij de heren schreef Daan Spruit de Nederlandse titel op zijn naam. Vanaf het begin ontstond er een kopgroep van zo'n tien man, waaruit Mike Dogterom op een gegeven moment een voorsprong nam en een tijdje alleen vooruit bleef. Dogterom kreeg later gezelschap van Spruit, die erop en erover ging. Ronde na ronde reed Spruit in zijn eentje door en kwam solo met de armen in de lucht over de meet. Het zilver werd in de sprint gewonnen door Teun de Wit, voor Harm Visser. "Ik dacht dat ik nog voor goud sprintte", bekende Visser lachend. "Mijn ouders vertelden het nadat ik over de streep kwam."

De Wit had wel door dat Spruit zou zegevieren en moest genoegen nemen met een tweede plek. "Ik had behoorlijk wat werk verricht om er een harde wedstrijd van te maken. Op het moment dat ik even moest herstellen, ging Spruit ervandoor. Hij heeft het verdiend." Op het WK zal de (buitenlandse) concurrentie geen strobreedte ruimte meer krijgen, verzekerde De Wit met een knipoog.

Maaike Verweij klopte Anna van den Bos in de eindsprint bij de dames. Van den Bos was eerst vooruit met Debby Behr maar vier achtervolgsters (Brit Qualm, Bente Kerkhoff, Daniëlle Giezen en Verweij) vonden de aansluiting. Op het laatste rechte stuk ging Van den Bos al vroeg de sprint aan, Verweij hield haar goed bij en maakte vlak voor de meet het verschil. Het brons was voor Kerkhoff. "Verstand op nul en zo hard mogelijk skeeleren", verklaarde Verweij haar tactiek in de sprint. "Hier had ik heel erg op gehoopt, heel tof."

Daan Spruit | Foto : Neeke Smit

Junioren B
Na vier gouden medailles op het NK Baan/Weg in Heerde heeft Ramona Westerhuis ook de nationale marathontitel bij de meisjes op haar naam geschreven. Halverwege de koers jaagde Westerhuis samen met Evelien Vijn op een kopgroep van vier rijdsters (Laura Qualm, Lotte Veenstra, Lisan van der Linde en Dewi Nicolai). Daarachter probeerde Loes Busser aan te haken.

Met drie ronden te gaan, sloten Westerhuis en Vijn aan bij de koploopsters. Nicolai moest de groep laten gaan en ook Van der Linde zakte terug. Het nieuwe viertal breidde hun voorsprong uit. Met de streep in zicht ging Westerhuis de sprint al vroeg aan en kreeg Vijn met zich mee, maar kon haar net achter zich houden. De strijd om brons werd gewonnen door Qualm, voor Veenstra.

"Winnen went nooit", vertelde Westerhuis met een grote glimlach. "Het voelt geweldig en je wilt juist meer winnen." De overstap van de baan in Heerde maar het marathonparcours op de weg in Waarland een week later was niet lastig voor de 15-jarige Blokkerse. "Ik heb best veel op de weg gereden. Ik fiets nooit dus al mijn duurwerk doe ik op skeelers."

Vijn wordt net geklopt door Westerhuis | Foto : Neeke Smit

Bij de jongens zegevierde Remo Slotegraaf na een lange ontsnapping. In het begin van de koers waagde Christian Haasjes een uitlooppoging, Slotegraaf besloot in de achtervolging te gaan en stoomde uiteindelijk in zijn eentje door tot de finish. "Christian Haasjes is een van mijn grote concurrenten", vertelde Slotegraaf na afloop. "Ik zag dat hij stuk zat dus ik dacht 'ik probeer het gewoon en zie wel waar het schip strandt'."

Aan kop van het peloton controleerde zijn teamgenoot Gijs Kamp de wedstrijd. "Ik dacht 'ik ga naar voren en gewoon mijn benen stil houden'", aldus Kamp. De voorsprong van Slotegraaf liep op een gegeven moment op tot 1 minuut en 15 seconden. In de finishstraat kon hij rechtop zijn overwinning vieren. Achter hem won Haasjes de sprint om plek twee voor Ivo de la Porte. Gert Jan van Diepen belandde net naast het podium. "Het deed heel veel pijn, maar dit maakt alles goed", glunderde de kersverse kampioen.

Masters
Hans van de Wetering zegevierde bij de heren in de categorie 40+. Bij de 50+'ers ging de winst naar Geert Kruims. In de categorie 60+ veroverde Albert Bakker de titel. Bij de dames pakte Hellen Dekker de overwinning.

Bekijk hier alle uitslagen.

Foto's van de dag


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan