Tickets
Shop
Nieuws 23 mei 2018

Eerste nationale marathontitels voor Maaike Verweij en Daan Spruit

Op het NK Marathon hadden alle wedstrijden (behalve de masters) hetzelfde wedstrijdverloop en uitkomst: een succesvolle solo bij de heren en eindsprint bij de dames. Bij de junioren A kwam Daan Spruit alleen over de meet terwijl Maaike Verweij haar medevluchters versloeg op volle snelheid. Beiden veroverden hun eerste marathontitel.

Foto : Neeke Smit

De kersverse kampioenen mogen voor een ereronde plaatsnemen in een cabrio. Met hun medaille om de nek, bloemen in de hand en skeelers op de achterbank genieten de junioren van hun laatste rondje over het 1450 meter lange parcours in Waarland. "Heel bijzonder", glundert Maaike Verweij. Op een stoeltje langs de kant is ze even later bezig haar skates te verruilen voor gympen. Toeschouwers feliciteren de 17-jarige rijdster uit Veenhuizen met haar overwinning.

In de eindsprint van de wedstrijd over 21 kilometer versloeg Verweij tot haar verrassing Anna van den Bos. Vooraf was het strijdplan van Team NSPE-Skate Force om aanvallend te rijden en er een harde koers van te maken. "Wij zijn niet zulke sprinters", lacht Verweij. "Voor ons is het gunstig als de rest al wat vermoeider is." Op het zware asfalt reed teamgenoot Debby Behr mee met Van den Bos in de ontsnapping.

Kampioenen bij de junioren: Remo Slotegraaf, Daan Spruit, Maaike Verweij en Ramona Westerhuis.

Het tweetal werd bijgehaald door een groep achtervolgsters met onder andere Verweij, Megan Sokolov en Daniëlle Giezen. Met vier man sterk ging de ploeg de finale in. "Debby heeft de sprint voor ons aangetrokken en ik zat vervolgens op plek drie. Bente (Kerkhoff) hield de een-na-laatste bocht niet helemaal dus kon ik binnendoor. Ik kwam met heel veel snelheid achter op Anna en kon het laatste stukje nog doorsprinten."

"Ik had niet verwacht dat ik Anna zou kloppen, zeker niet in de sprint. Ik voelde me vorige week goed en nu ook, maar zij heeft vorige week zoveel medailles gehaald (zes in totaal, red.)." Op het NK Baan/Weg in Heerde behaalde Verweij twee bronzen en een zilveren medaille. In 2016 won ze voor het laatst goud op een NK. "Vorig jaar was niet zo'n goed seizoen voor mij, toen wilde het allemaal niet. Ik was heel zenuwachtig voor de wedstrijden en dan kwam het er niet uit. Dit jaar wil ik alles eruit halen en goede wedstrijden rijden." Of haar prestaties een plek in de WK- en EK-selectie opleveren, is nog even afwachten.

Verweij klopt Van den Bos en Kerkhoff

Bij de heren hoefde Daan Spruit zich geen zorgen te maken of hij het wel zou redden in een sprint. Rechtop en met zijn armen in de lucht kwam de 16-jarige Alphenaar over de streep. Vanaf het begin zat hij mee in een kopgroep, waarvan tien man overbleef met Mike Dogterom iets vooruit. Met vijf ronden te gaan viel de groep een beetje stil en zag Spruit zijn kans schoon. Hij opende de jacht op Dogterom, kreeg hem al snel in het vizier en wist erop en erover te gaan.

In een strak tempo hield Spruit de koppositie vast tot aan de finish. "Ik had goede benen maar ik had niet verwacht dat ik weg kon blijven", vertelt hij. "Het was best zwaar. Maar toen ik Mike voorbij ging, kon ik het voor mijn gevoel nog wel goed volhouden. Het lag natuurlijk ook aan de tegenstanders hoe hard ze naar mij toe zouden rijden."

Spruit viert zijn overwinning | Foto : Neeke Smit

In Alphen aan den Rijn traint Spruit op de wielerbaan van Avanti en is daardoor gewend om langere rechte stukken te rijden. "Op de piste ben ik niet zo'n ster", lacht hij. "Marathons liggen mij iets beter. Het NK Baan/Weg heb ik niet gereden omdat ik aan het leren was voor mijn centraal examen."

Voor Spruit is het WK in eigen land niet weggelegd, zijn focus ligt op het schaatsen. In februari werd hij Nederlands kampioen allround bij de junioren C. De Alphenaar zit bij RTC Zuidwest en maakte deze maand de overstap van het opleidingsteam naar de hoofdploeg Healthy Team. "Ik ga nu trainen voor de winter. Zo goed ben ik niet in het skeeleren dus het is voor mij vooral iets wat ik er in de zomer bij doe", aldus de nationaal kampioen op inlineskates.

Lees hier alles over het NK Marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan